Vijfentwintig beroemde dames vertelden laatst in New York Magazine waarom ze geen kinderen hebben gewild. Het zette me aan het denken over primatenmoeders, die gewoon geen keuze hebben. De mensendames – zoals actrice Helen Mirren en feministe Gloria Steinem – leggen uit dat het moederschap niet in hun drukke bestaan past, maar ook dat niet iedereen er geschikt voor is of er zin in heeft.

Er zijn maar weinig apenvrouwen die geen kinderen krijgen. Nou heb ik wel apenvrouwen gekend die beter af geweest zouden zijn zonder kinderen omdat ze niet goed voor hen zorgen, ze verwaarlozen, of zelfs mishandelen. In gevangenschap nemen we hun dan meestal het kind af en voeden het zelf op. Kinderloosheid komt alleen voor als ze onvruchtbaar zijn of geen seks met mannen accepteren. Maar mogelijk zijn er ook apenvrouwen die geen kinderen wíllen.

Degenen zonder kinderen vallen in twee categorieën uiteen. Ze zijn óf superdominant óf iedereens favoriete tante. De dominante types zijn soms niet geneigd tot seks met mannen. Ze schrikken het andere geslacht af of zijn hormonaal niet in staat tot ovulatie. Zonder vruchtbaarheidscyclus is er bij chimps en bonobo’s geen genitale zwelling, terwijl dat juist is wat mannen aantrekt. Ik

Log in om verder te lezen.