De onderzoekers volgden pasgetrouwde stellen vier jaar lang. Ze vroegen ieder halfjaar hoe vaak de stellen seks hadden (of geen seks hadden) en hoe tevreden ze met hun huwelijk waren. Ook keken ze hoe hoog de deelnemers scoorden op de persoonlijkheidstrek neuroticisme.

TEST
Doe de test »

Hoe goed is jullie seksleven?

Geen seks in de relatie problematisch?

De uitkomst: voor de niet-neurotische deelnemers had de seksfrequentie geen invloed op hoe tevreden ze met hun huwelijk waren. Maar voor de neurotici gold: hoe minder seks, hoe slechter hun relatie.

Mensen met neurotische trekken zijn over het algemeen niet gelukkig, zo verklaren de onderzoekers deze uitkomst. Ze ervaren bijvoorbeeld meer tegenslag en hebben minder goede relaties dan hun emotioneel stabielere tegenhangers. Een regelmatige dosis seks zou de negatieve gevolgen van die persoonlijkheidstrek juist tegengaan, denken de onderzoekers.

Seks blijkt namelijk positieve gevoelens te versterken en negatieve te reduceren. Ook bleek uit een dagboekstudie dat mensen die seks hadden gehad, de volgende dag in een betere bui waren.

Training

Nieuw! Houd me vast (voor jou en je partner)

  • Leer elkaar écht te zien en begrijpen
  • Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
  • Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
Bekijk de training
Nu maar
€ 175,-
Frequent sex protects intimates from the negative implications of their neuroticism, Social Psychological and Personality Science, maart 2011