Ja, dat kan. Tenzij je nogal neurotisch bent, blijkt uit onderzoek van de University of Tennessee.

Training

Van single
naar samen

  • Leer wat je valkuilen zijn in de liefde
  • Ontdek welk relatietype je bent
  • Kom erachter wat voor partner bij je past
bekijk de training
Nu maar
€ 75,-

De onderzoekers volgden pasgetrouwde stellen vier jaar lang. Ze vroegen ieder halfjaar hoe vaak de stellen seks hadden en hoe tevreden ze met hun huwelijk waren. Ook keken ze hoe hoog de deelnemers scoorden op de persoonlijkheidstrek neuroticisme.

De uitkomst: voor de niet-neurotische deelnemers had de seksfrequentie geen invloed op hoe tevreden ze met hun huwelijk waren. Maar voor de neurotici gold: hoe minder seks, hoe slechter hun relatie.

Mensen met neurotische trekken zijn over het algemeen niet gelukkig, zo verklaren de onderzoekers deze uitkomst. Ze ervaren bijvoorbeeld meer tegenslag en hebben minder goede relaties dan hun emotioneel stabielere tegenhangers. Een regelmatige dosis seks zou de negatieve gevolgen van die persoonlijkheidstrek juist tegengaan, denken de onderzoekers. Seks blijkt namelijk positieve gevoelens te versterken en negatieve te reduceren. Ook bleek uit een dagboekstudie dat mensen die seks hadden gehad, de volgende dag in een betere bui waren.

Basistraining

Versterk je relatie

  • Leer kijken naar de patronen in je relatie
  • Ontdek hoe je negatieve patronen kunt doorbreken
  • Met inspirerende video's en artikelen
bekijk de training
Nu maar
€ 35,-

Frequent sex protects intimates from the negative implications of their neuroticism, Social Psychological and Personality Science, maart 2011