Verstandelijk weten we het wel, maar emotioneel verzetten we ons ertegen: dat pijn, verdriet en angst bij het leven horen. We willen ons niet slecht voelen. Dat werkt echter alleen maar averechts, aldus de psychologen Bohlmeijer en Hulsbergen in Voluit leven. Onderdruk je negatieve gevoelens, dan komen ze twee keer zo hard weer terug. Wat je dan wel moet doen? Voluit leven!

Training Leer loslaten
Training

Training Leer loslaten

  • Leer accepteren in plaats van vechten
  • Leer de controle los te laten
  • Leer te leven volgens je waarden
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Voluit leven is de wil en de acceptatie om positieve én negatieve gevoelens te ervaren, geluk én pijn. Om dat te bereiken, geven de auteurs inzichten en oefeningen uit de razend populaire acceptance and commitment therapy (act) en de mindfulnesspsychologie. Ze raden lezers aan negatieve gevoelens niet te onderdrukken, maar te observeren. Je merkt dan al snel dat nare gevoelens eigenlijk best te dragen zijn, en vanzelf wegebben.

Stel je leven bovendien niet uit tot je je eindelijk honderd procent goed voelt: een moment dat misschien wel nooit komt. Probeer liever te ontdekken wat je werkelijk belangrijk vindt en richt daar je leven naar in. Ook al voel je je niet optimaal, je kunt best doen wat je belangrijk vindt, aldus de auteurs. Het boek geeft daarmee de lezer een schop onder zijn/haar achterste: er is geen enkel excuus om je dromen niet na te jagen.

Bohlmeijer & Monique Hulsbergen, Voluit leven, Boom, € 19,95