Is het tijd om te stoppen?

Wanneer is je relatie slecht genoeg om er een punt achter te zetten? Na hoeveel IVF-pogingen geef je een kinderwens op? We zijn zo ingesteld op doorgaan en doelen najagen, dat het amper in ons opkomt om van koers te veranderen. Waarom doormodderen aantrekkelijk is, maar stoppen vaak gelukkiger maakt.

Mijn tennisleraar speelde ooit op Roland-Garros. Nu staat hij elke woensdagavond op de tennisbaan in Amsterdam en legt mij uit hoe ik ‘door de bal heen’ moet slaan. Daar staan we: jonge jongen in zijn witte tennisbroek en ik, beetje dikke vrouw van in de 40 zonder enig balgevoel. Ik vraag hem wanneer hij heeft besloten zijn carrière als professional op te geven. Toen hij zich realiseerde dat hij nooit verder zou komen dan de tweehonderd-en-zoveelste plaats op de wereldranglijst. Het grootste obstakel om te stoppen was dat zijn ouders al zoveel geld in hem hadden geïnvesteerd. Ik had enorm met hem te doen. Maar was hij wel zo zielig? Was het juist niet heel dapper van hem om zijn Wimbledon-droom op te geven?

Ons leven lang krijgen we ingeprent hoe belangrijk het is om doelen te stellen en die te halen. En dus gaan we net zo lang door tot we het hebben, dat zwemdiploma, dat rijbewijs, die promotie, dat kind, die droombaan. Zelfs als het ten koste gaat van gezondheid of geluk. Want stoppen is voor sukkels. Je droom opgeven wordt in onze maatschappij gezien als een verlies, als

Log in om verder te lezen.
auteur

Manon Sikkel

» profiel van Manon Sikkel

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Alles draait nu om de kinderen

Lees verder
Verhaal

Hoe je ongewenst gedrag kunt corrigeren

Je zoontje van 4 slaat met een hamer op de verwarming – voor de derde keer. Je pakt hem bij zijn a...

Lees verder
Advies

Hoe ga ik om met mijn gevoeligheid?

Lees verder
Artikel

Verder met je leven, oefeningen in afsluiten

Lees verder
Artikel

Controle houden of leren loslaten: wat heb je in de hand en wat niet?

Lees verder
Advies

Hoe stuur je kinderen op kamers?

Lees verder
Artikel

Loslaten is een besluit

Lees verder
Interview

Klinisch neuropsycholoog William Stixrud: ‘Goede bedoelingen maken onze kinderen gestrest’

Lees verder