In gesprek met charmante seriemoordenaars

Interessant om te lezen is het zeker: de persoonlijke ervaringen van een vrouwelijke forensisch psychiater, die urenlange gesprekken voert met gevaarlijke seriemoordenaars. Maar de belofte van een wetenschappelijke verklaring voor hun neiging tot moorden, wordt niet ingelost.

Fan van tv-series als CSI en Profiler? Dan zult u smullen van Mijn leven tussen seriemoordenaars, van de Amerikaanse forensisch psychiater Helen Morrison. In dit boek vertelt ze over de uitgebreide gesprekken die ze voerde met seriemoordenaars. Neem Richard Macek, die vrouwen beet, vermoordde en op hun lijk kauwde. Of Robert Berdella, die zijn minnaars wekenlang martelde en daarna in stukjes hakte. Alhoewel de moordenaars zich in eerste instantie charmant voordeden bij Morrison, lieten ze gedurende de vermoeiende gesprekssessies uiteindelijk toch hun masker vallen.

Morrison probeert met haar gesprekken te achterhalen wat van iemand een seriemoordenaar maakt. Ze komt tot negen kenmerken, zoals het feit dat ze bovengemiddeld intelligent zijn en in elke cultuur voorkomen. Helaas zijn deze kenmerken niet bijster specifiek: mocht u vermoeden dat uw buurman een seriemoordenaar is, dan kunt u hem hiermee niet ontmaskeren. Over de ‘waarom’-vraag kan Morrison slechts speculeren. Theorieën dat seriemoordenaars in hun jeugd mishandeld zouden zijn of hersenletsel hebben, verwijst ze naar de prullenbak wegens gebrek aan bewijs. Zelf denkt ze dat een genetische afwijking mensen aanzet tot seriemoorden – maar ook daarvoor is geen bewijs.

Alhoewel het boek heel interessant is, laat het de lezer wel een beetje teleurgesteld achter:

Log in om verder te lezen.
auteur

Pieternel Dijkstra

Ben je ook een beetje verlegen, onzeker of makkelijk van streek? Zie je op tegen praatjes met onbekenden, en drukke feesten?

» profiel van Pieternel Dijkstra

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Babyboomer remt de misdaad af

De berichten over schietpartijen op scholen en werknemers die hun werkgevers doodschieten mogen dan ...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Kort

Wees een ontspannen ouder: 3 tips

‘Ik had dat legopoppetje het eerst!’ ‘Ik heb gisteren al afgeruimd!’ Hartstikke fijn, weeken...

Lees verder
Artikel

Signalen van schoolschutters

Lees verder
Artikel

Is dit een mens?

Lees verder
Artikel

Het geheim van de profiler

Lees verder
Advies

Sinds mijn beroving voel ik me minder veilig

Lees verder
Artikel

Who’s bad?

Lees verder
Artikel

Dit doet seksueel misbruik met je brein

Lees verder