‘Regelmatig zat ik tot middernacht op Marktplaats naar meubels voor mijn nieuwe interieur te zoeken, om de volgende ochtend om vijf uur wakker te worden en direct weer verder te gaan.

Pak de regie over je leven terug met hulp van een coach
Coachfinder.nl

Pak de regie over je leven terug met hulp van een coach

Minder stress, meer zelfvertrouwen en stevig in je schoenen staan, of iets anders waarbij je wel een duwtje in de rug kunt gebruiken? Een coach helpt je om sneller je doelen te bereiken.

Vind de coach die bij je past

De scheiding waar ik middenin zit, levert ontzettend veel regelwerk op. Een tijdlang was ik daar van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat mee bezig. Dankzij de adrenaline in mijn lijf kreeg ik veel gedaan, maar ik werd steeds vermoeider.

Mijn hoofd zat vol met alles wat moest gebeuren; privé, maar ook op werkgebied. Laatst moest ik een memo voor de wethouder schrijven over 5G. Ook al zijn er weinig risico’s bekend, het is een gevoelig onderwerp bij een groep bezorgde bewoners. Hoe verwoord ik dat goed, zodat zij zich gehoord voelen? Daarover kon ik uren malen.

Mijn coach Hilde vroeg me een soort mengpaneel te tekenen met schuifjes voor de tijd die ik wilde besteden aan relaties, werk en ontspanning. Daardoor zag ik ineens dat ik alle aandacht gaf aan mijn werk, het huis en de regelzaken rond de scheiding, maar dat ik mezelf vergat.

Volgens Hilde moet je zelfs als de to do-lijsten alleen maar langer worden tijd voor jezelf maken. Ik besloot een dagdeel per week vrij te plannen om iets te doen wat ik leuk vind, zoals mountainbiken in het bos. Hilde liet me inzien dat ik met zulke kleine veranderingen de regie over mijn leven kan terugpakken – zelfs in deze extreem drukke tijd.

En over mijn werk vroeg ze: “Waarom vraag je eigenlijk niet om hulp?” Dat wist ik niet goed, dus ben ik het gaan doen. Zo heb ik een collega gevraagd naar die 5G-memo te kijken. Hij formuleerde een paar zinnen net iets anders, wat de tekst veel beter maakte. Om hulp vragen was een goeie zet, de volgende keer zal ik dat sneller doen.  

Training Coach worden: de eerste stap
Training

Training Coach worden: de eerste stap

  • Leer wat coaching is en wat niet
  • Leer de basis van effectieve methodieken
  • Ontdek of je verder wilt leren voor coach
Bekijk de training
Nu maar
150,- incl btw

‘Ik heb de regie over mijn leven terug’

Al is mijn coachvraag nog niet helemaal opgelost, dankzij Hilde ben ik de juiste weg ingeslagen. Ik zie nu in dat gezond eten, voldoende bewegen en genoeg slapen de randvoorwaarden van deze periode moeten zijn, want een scheiding is gewoon pittig.

Tijd om stil te staan bij wat de breuk met me doet, heb ik nog niet. Dat hoeft ook niet meteen, dat komt wel. Door die paar coachsessies zit ik al bewuster in mijn lijf en voel ik dat ik de regie weer heb.’ 

Coach Hilde Brettschneider: ‘Begrijpen waar gedrag vandaan komt, is de eerste stap’ 

Hilde Brettschneider
Hilde Brettschneider (61) studeerde klinische psychologie en heeft een praktijk voor coaching, therapie en mediation in Zwolle.
‘Veel mensen zijn vooral bezig met alles wat moet. Ze gaan gejaagd door het leven, zonder stil te staan bij wat er nu gebeurt. Met simpele mindfulness-oefeningen kom je al terug in het heden. Stel dat je lekker in bad of onder de douche gaat. Als je op dat moment nadenkt over werk of collega’s is het eigenlijk alsof je ze bij jou in de badkamer uitnodigt. Mensen bij wie ik dat beeld oproep, voelen meteen hoe raar dat is. Geef juist even geen aandacht aan je gedachten, maar concentreer je op wat je waarneemt: hoe warm is het water, wat ruik je? Daardoor ontspan je direct.
 

Tegelijk moet je ontdekken wat er achter dat gejaagde zit. Vaak willen mensen zichzelf bewijzen, laten zien dat ze iets voorstellen. Met dat gevoel ben je niet geboren, dat heb je ergens onderweg opgepikt, bijvoorbeeld door ouders met hoge verwachtingen of een veeleisende partner. Als bepaald gedrag is ontstaan, kun je er ook weer vanaf komen. Begrijpen waar het vandaan komt, is de eerste stap.’

Bekijk het Coachfinder-profiel van Hilde Brettschneider of bezoek haar website.