Humor in de wieg

Baby’s ontwikkelen rond 5 maanden een gevoel voor humor.

Dat concluderen Amerikaanse psychologen uit onderzoek waarin ze baby’s van 4 tot 8 maanden volgden. Met tussenpozen van minstens een maand bezochten ze hen thuis, en voerden dan korte toneelstukjes op. Sommige daarvan waren serieus, zoals een boek voorlezen. Anderen waren vrij absurd: de onderzoeker zette bijvoorbeeld het boek op zijn hoofd en maakte geluiden. Die malle toneelstukjes werden tweemaal opgevoerd: de ene keer was de ouder geïnstrueerd om te lachen, de andere keer om neutraal te kijken.

Kort

‘Dat was een grapje, lachen!’ zegt de smartwatch

‘Dank u vriendelijk.’ Drie simpele woorden, maar vormen ze echt een dankbetuiging, of eerder een...

Lees verder

De kleintjes van 4 maanden lachten nauwelijks, zo bleek, of de onderzoeker nu gek deed of niet. Wel keken ze vaker naar hun vader of moeder als die lachte om de gekkigheid. Maar vanaf 5 maanden lachten de hummels wél vaker wanneer de onderzoeker gek deed. Het maakte daarbij niet uit of hun ouder wel of niet lachte. Vanaf zo’n 5 maanden bepalen kinderen dus zelf of er iets te lachen valt.

Social, cognitive, and physiological aspects of humour perception from 4 to 8 months: two longitudinal studies, British Journal of Developmental Psychology, nog te verschijnen

auteur

Marloes Blom

Tijdens mijn afstuderen viel ik even in voor de vorige redactie-assistente – en ben vervolgens niet meer weggegaan. Het is namelijk ontzettend leuk om een steentje bij te dragen aan de totstandkoming van Psychologie Magazine, niet in de laatste plaats omdat ik dat mag doen met zulke fijne collega’s.

» profiel van Marloes Blom

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Kinderen voeden elkaar op

Lees verder
Advies

Narcistisch maar toch empathisch?

Ik heb narcistische trekjes en voel geen empathie voor anderen. Kan ik leren om empathisch te zijn?

Lees verder
Verhaal

De werkelijke invloed van je geboortepositie op je karakter

Lees verder
Artikel

Humor Slechte berichten in een komisch jasje

Lees verder
Artikel

Zo blijft uw kind happy

Lees verder
Artikel

Vier gouden opvoedregels

Lees verder
Artikel

Videohometraining

Lees verder
Advies

Mijn dochter (12) wil me niet meer zien

Lees verder