Van 350 gram bij de geboorte tot één kilo op de eerste verjaardag: dat is hoe snel het babybrein groeit. Over die spectaculaire hersenontwikkeling en de invloed van ouders daarop gaat Het sociale leven van baby’s. Daarin beschrijft hoogleraar biologische ontwikkelingspsychologie Chantal Kemner de groei van vier netwerken in het babybrein – voor respectievelijk waarneming, beloning, sociale signalen en stress – die alle vier essentieel zijn voor de sociale ontwikkeling van het kind. Het beloningsnetwerk regelt bijvoorbeeld dat het kind zich aan de ouders gaat hechten en het sociaal-signaalnetwerk dat babylief mama leert onderscheiden van de rest van de bevolking.

Training Positief opvoeden voor puberouders
Training

Training Positief opvoeden voor puberouders

  • Positief contact maken met je kind
  • Omgaan met je eigen emoties én die van je kind
  • Afspraken maken en grenzen stellen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

De laatste tijd verschijnen wel erg veel breinboeken, maar als je moet kiezen is dit toch de moeite waard. Kemner drukt je namelijk met de neus op het belang van dat eerste levensjaar en wat daar allemaal in te verknoeien valt. Is een aanstaande moeder tijdens de zwangerschap bijvoorbeeld gespannen of depressief, dan raakt het stressnetwerk van het kind verkeerd afgestemd. Daar heeft het na de geboorte – zelfs na tien jaar nog! – last van: het maakt te veel stresshormonen aan en is snel onrustig en angstig. Er is gelukkig een remedie: wie onbedoeld gestrest was tijdens de zwangerschap, doet

er goed aan haar baby veel aan te raken. Huid-op-huidcontact en massage verminderen de spanning en verbeteren de hersenontwikkeling.

– Chantal Kemner, Het sociale leven van baby’s, Balans, €17,95