Het muzikale brein

Waarom galmt de een moeiteloos en zuiver een nummer met de radio mee en kan de ander toon noch maat houden? Is muzikaliteit aangeboren, of is het toch vooral een kwestie van oefening?

Ik heb niks met muziek. Zal nooit een cd’tje opzetten. Ik luister wel naar de radio, maar tune altijd in op Radio 1. Het is overigens niet zo dat ik muziek vervelend vind; het is er, punt. Voor mijn gevoel zijn liedjes hetzelfde als auto’s. Als iemand me vraagt welke auto ik mooier vind, kan ik dat best vertellen. Maar er moet wel een heel uitzonderlijke bolide passeren, wil die spontaan mijn aandacht trekken. Hetzelfde geldt voor muziek: als een nummer hard staat of heel bijzonder is, heb ik het heus wel door, maar doorgaans hóór ik muziek niet eens.

Een ster in het produceren van muziek ben ik trouwens ook niet. Ik speel geen instrument en voel nooit de behoefte om te zingen. Nooit. Niet in de auto, niet onder de douche. Ik ben op verzoek ook gestopt met het zingen van slaapliedjes voor mijn kinderen (‘Mam, laat maar, dit is niet mooi’).

Geen natuurtalent

Ik zou mezelf zonder aarzeling het stempel ‘a-muzikaal’ opplakken, maar dat is te pessimistisch, zo blijkt wanneer ik op bezoek ga bij Henkjan Honing, cognitief muziekwetenschapper van de Universiteit van Amsterdam. Volgens Honing is muzikaliteit namelijk meer dan het bespelen van een

Log in om verder te lezen.
auteur

Floor van den Hout

» profiel van Floor van den Hout
auteur

Floor van den Hout

» profiel van Floor van den Hout

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Boos? Zing mee met de radioBoos? Zing mee met de radio

Coke een schone partydrug voor mensen met zelfbeheersing? Vergeet het maar, zegt journalist en ex-ge...

Lees verder
Video

Ontspannen opvoeden

In deze online training leert Tischa Neve je de ouder te zijn die je wilt zijn. Voor vaders en moede...

Bekijk video
Artikel

Breinmuziek tegen slapeloosheid

Lees verder
Column

Ze komme nie, ze komme wel

Lees verder
Artikel

Muziek maakt echt slimmer

Lees verder
Artikel

De zieligste muziek

Lees verder
Kort

Recht in het hart

Lees verder
Artikel

piekervaringen: meditatietraining.

Lees verder