Recht in het hart

Enorm je best doen om een cadeau te vinden dat perfect past bij de jarige: er is een makkelijker manier, suggereert recent onderzoek. Proefpersonen mochten spontaan een iTunes-liedje geven aan een dierbare. De helft moest een nummer uitkiezen waaruit bleek dat ze de ontvanger goed kenden; de andere helft juist één dat bij henzelf, de […]

Enorm je best doen om een cadeau te vinden dat perfect past bij de jarige: er is een makkelijker manier, suggereert recent onderzoek. Proefpersonen mochten spontaan een iTunes-liedje geven aan een dierbare. De helft moest een nummer uitkiezen waaruit bleek dat ze de ontvanger goed kenden; de andere helft juist één dat bij henzelf, de gever, paste. Verrassend genoeg voelden de ontvangers meer verbondenheid met de gever, en meer tevredenheid over de vriendschap, als ze een liedje kregen dat de interesses van de gever uitdrukte. Dit ongeacht hoe leuk ze het nummer vonden.

Bij de liedjes die speciaal voor de ontvanger waren uitgekozen, was de specifieke keuze wel belangrijk. Hoe treffender het cadeau, hoe meer verbonden de ontvanger zich voelde met de gever – maar nog steeds niet zo verbonden als bij liedjes die de gever zelf leuk vond.

Wellicht geef je jezelf bloot door een geschenk dat je eigen interesses uitdrukt, zeggen de onderzoekers, en dat versterkt de band.

Give a piece of you: Gifts that reflect givers promote closeness, Journal of Experimental Social Psychology, september 2015
auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Zijn musici gevoeliger?

Het is een wijdverbreid idee dat musici een ander slag mensen is dan gewone stervelingen; men bescho...

Lees verder
Advies

‘Hoe krijg ik mijn collega mee?’

Ik (30) ben aangenomen bij een bedrijf om de organisatie efficiënter te maken. Ik heb een plan op p...

Lees verder
Artikel

Muziek maakt echt slimmer

Lees verder
Artikel

Het verkeerde cadeau

Lees verder
Artikel

Poli voor sombere musici

Lees verder
Kort

Muziek tijdens het werk: ja of nee?

Lees verder
Artikel

Het muzikale brein

Lees verder
Interview

Hoe ons brein opbloeit van muziek

Lees verder