Recht in het hart

  • 176 woorden
  • leestijd is 1 minuut

Enorm je best doen om een cadeau te vinden dat perfect past bij de jarige: er is een makkelijker manier, suggereert recent onderzoek. Proefpersonen mochten spontaan een iTunes-liedje geven aan een dierbare. De helft moest een nummer uitkiezen waaruit bleek dat ze de ontvanger goed kenden; de andere helft juist één dat bij henzelf, de […]

Enorm je best doen om een cadeau te vinden dat perfect past bij de jarige: er is een makkelijker manier, suggereert recent onderzoek. Proefpersonen mochten spontaan een iTunes-liedje geven aan een dierbare. De helft moest een nummer uitkiezen waaruit bleek dat ze de ontvanger goed kenden; de andere helft juist één dat bij henzelf, de gever, paste. Verrassend genoeg voelden de ontvangers meer verbondenheid met de gever, en meer tevredenheid over de vriendschap, als ze een liedje kregen dat de interesses van de gever uitdrukte. Dit ongeacht hoe leuk ze het nummer vonden.

Bij de liedjes die speciaal voor de ontvanger waren uitgekozen, was de specifieke keuze wel belangrijk. Hoe treffender het cadeau, hoe meer verbonden de ontvanger zich voelde met de gever – maar nog steeds niet zo verbonden als bij liedjes die de gever zelf leuk vond.

Wellicht geef je jezelf bloot door een geschenk dat je eigen interesses uitdrukt, zeggen de onderzoekers, en dat versterkt de band.

Give a piece of you: Gifts that reflect givers promote closeness, Journal of Experimental Social Psychology, september 2015
auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Vergroot je intelligentie – Het Mozart-effect

In 1993 maakten Amerikaanse neurobiologen bekend dat luisteren naar muziek effect kan hebben op je I...

Lees verder
Artikel

Zo verander je een oud verhaal

Het zijn niet zozeer de feitelijke gebeurtenissen die je levenskwaliteit bepalen, maar de verhalen d...

Lees verder
Kort

Oorworm adieu

Lees verder
Interview

Muzikant Spinvis ‘Een mens heeft een plan nodig, hij moet iets willen’

Lees verder
Artikel

Het verkeerde cadeau

Lees verder
Artikel

piekervaringen: meditatietraining.

Lees verder
Kort

Dieren kennen ritme

Lees verder
Artikel

Liedjes uit grootmoeders geheugen

Lees verder