Het leven van een vrouwenbrein

[intro]Vrouwen kletsen meer, worden minder makkelijk verliefd en hebben geen zin in seks als ze gestrest zijn. En pas na de overgang worden ze wat ontspannener en minder knuffelig. De vrouwelijke hersenen een leven lang gevolgd.

Vrouwen zijn niet dommer dan mannen. Ook niet slimmer, trouwens. Maar vrouwen zijn wel anders dan mannen. Sleutelen aan een auto vinden ze moeilijk en oninteressant; vriendinnen troosten noodzakelijk en eigenlijk best leuk.

Hoe kan het dat vrouwen zo verschillen van mannen? De Amerikaanse neuroloog Louann Brizendine is daar heel stellig over: het verschil ligt in het brein. Deze maand verschijnt haar boek De vrouwelijke hersenen. Sekseverschillen in het brein ontstaan al vroeg, legt Brizendine uit, en die verschillen blijven zich ontvouwen totdat we doodgaan. Het leven van een vrouwenbrein in zes fasen.

De geboorte van een breintje

Een vers embryo heeft geen brein. De ontwikkeling van de hersenen begint twee weken na de bevruchting voorzichtigjes met het vormen van de neurale buis: een met vloeistof gevulde langwerpige holte. Uit deze neurale buis ontstaat een week later een primitief breintje en het ruggenmerg. Op dit punt zijn er geen verschillen tussen mannen en vrouwenhersenen; alle embryobreinen zien er vrouwelijk uit. Je zou kunnen zeggen dat ‘vrouwelijk’ de standaardinstelling van de menselijke hersenen is.

De differentiatie van een uniseks brein naar een mannelijke variant vindt plaats in de achtste week na de bevruchting. Dan produceren de mannelijke foetussen namelijk een vrachtlading

Log in om verder te lezen.
auteur

Floor van den Hout

» profiel van Floor van den Hout
auteur

Floor van den Hout

» profiel van Floor van den Hout

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

‘Mijn testosteron komt uit een tube’

Zijn borsten bleven maar groeien; hij was er niet gerust op. En terecht, want Johan (34) bleek behep...

Lees verder
Verhaal

Wat te doen bij keuzestress?

Net als veel leeftijdgenoten wil journalist Carlijn Bult (32) graag álles uit het leven halen, maar...

Lees verder
Artikel

Voedsel voor de geest

Lees verder
Artikel

Slapeloze ruimtevaarders

Lees verder
Kort

Bessen voor een jong brein

Lees verder
Artikel

Manipulatie van het brein

Lees verder
Interview

Verder leven met niet-aangeboren hersenletsel

Lees verder
Artikel

Het brein worstelt met zichzelf

Lees verder