Prima voor even – ouders moesten íéts – maar laten we er geen gewoonte van maken. Want voor jonge kinderen is erg veel beeldschermtijd niet goed voor de hersenontwikkeling, ontdekten Amerikaanse onderzoekers onlangs.

Training

Ontspannen opvoeden + Focusplanner

  • Ontdek hoe je als ouder positief en relaxed blijft
  • Omgaan met de emoties van je kind
  • Voor ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd
Bekijk de training
Nu maar
€ 75,-

Ze bekeken MRI-scans van 47 kleuters tussen de 3 en 5 jaar en zagen dat wanneer de kinderen meer dan een uur per dag naar schermen – zoals tv, tablet of smartphone – keken, dit tot minder sterke ‘bedrading’ in de hersenen leidt. Dat geldt voor de gebieden die zich bezighouden met taalontwikkeling en leervermogen.

Reden tot bezorgdheid, omdat het brein zich juist in de eerste vijf levensjaren razendsnel ontwikkelt – vooral op het gebied van taal en sociale vaardigheden. De onderzoekers vermoeden dat kinderen die te veel aan hun schermpjes gehecht zijn niet genoeg de kans krijgen deze vaardigheden (en daarmee het brein) te ontwikkelen. Houd die schermtijd dus echt binnen de perken, praat veel met je kind en laat het lekker veel buiten spelen, het liefst samen met leeftijdgenootjes. (JN)

Associations between screen-based media use and brain white matter integrity in preschool-aged children, JAMA Pediatrics, januari 2020