Het kneedbare brein

Lange tijd meenden wetenschappers dat onze hersenen er alleen maar op achteruitgaan met de jaren. Maar het brein blijkt flexibeler dan gedacht: u kunt uzelf letterlijk slimmer, vrolijker of muzikaler denken. Zo kneedt u uw grijze massa.

Wat een somber vooruitzicht hadden we. Als we van onze ouders een nare eigenschap hadden geërfd, zaten we er maar mee. Agressie, verlegenheid, een gebrek aan wiskundig inzicht – de oorzaak lag in onze genen, en in ons brein waren plekjes ontdekt waar deze eigenschappen terug te vinden waren. En wat in het brein zit, ligt vast, zo was de gedachte. Eigenlijk was het verder een aflopende zaak met ons: vanaf de jongvolwassenheid begon de celsterfte al in het brein, zodat we uiteindelijk met een verschrompeld klompje grijze massa de onvermijdelijke seniliteit in zouden gaan.

Gelukkig kunnen we nu opgelucht ademhalen: er is goed nieuws uit de hersenwetenschap!

Een nieuwe generatie neurowetenschappers heeft zich gestort op neuroplasticiteit, oftewel de verander­baarheid en flexibiliteit van het brein. Het is een hot topic dat ook aanslaat bij het grote publiek. In ­Nederland werd Het maakbare brein van neuro­psycholoog Margriet Sitskoorn een bestseller. En van de andere kant van de oceaan verschenen dit jaar titels als The brain that changes itself en Train your mind, change your brain. De optimistische boodschap van deze boeken: we kunnen de aftakeling tegengaan, we kunnen wél veranderen, en door oefening kunnen we worden wie we

Log in om verder te lezen.
auteur

Dagmar van der Neut

Nieuwsgierigheid is een van mijn belangrijkste drijfveren. Ik wil snappen hoe dingen werken. Hoe kan het dat…? Hoe zit het in elkaar? Waarom?

» profiel van Dagmar van der Neut

Dit vind je misschien ook interessant

Test

Krijgt je kind te veel schermtijd?

Lees verder
Verhaal

Leven volgens je bioritme

Steeds meer studies bewijzen hoeveel het je oplevert om je dagelijkse pieken en dips te benutten. We...

Lees verder
Kort

Muziek tijdens het werk: ja of nee?

Lees verder
Video

Ontspannen opvoeden

Bekijk video
Video

Leren leven met een AMPUTATIE

Bekijk video
Advies

‘Hoe voorkom ik die drama’s rondom huiswerk?’

Lees verder
Training

Ontspannen opvoeden

Lees verder
Kort

Singles zijn steeds gelukkiger

Lees verder