Een maand na hun eerste ontmoeting trouwden Paul en Nadia. Absurd snel misschien, maar er was gewoon een klik tussen die twee, vertellen Ori en Rom Brafman in hun nieuwe boek De magie van de klik. Bij een klik is er sprake van ‘instant-intimiteit’: het proces van elkaar leren kennen en vertrouwen verloopt razendsnel.

Training Houd me vast (voor jou en je partner)
Training

Training Houd me vast (voor jou en je partner)

  • Leer elkaar écht zien en begrijpen
  • Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
  • Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
  • Met het boek Houd me vast van Sue Johnson
Bekijk de training
Nu maar
175,-

De gebroeders Brafman – de een is hoogleraar psychologie, de ander bestsellerauteur – beschrijven vijf factoren die bijdragen aan een klik, oftewel ‘klikversnellers’. Een daarvan is kwetsbaarheid. Stel je je kwetsbaar en open op, dan is de ander geneigd dat ook te doen, waardoor al snel een gevoel van intimiteit ontstaat. Ook overeenkomsten spelen een rol, zelfs al zijn het heel onbenullige zoals een gedeelde liefde voor fastfood.

Hoewel de auteurs hun verhaal uitstekend onderbouwen met wetenschappelijk onderzoek, leggen ze toch niet helemaal een vinger op dit fenomeen; er blijft iets mysterieus en ongrijpbaars aan de klik. Maar wie denkt dat het om een oppervlakkige of tijdelijke ervaring gaat, heeft het mis. Dat blijkt ook uit mijn eigen relatieonderzoek, dat de auteurs aanhalen. Partners wier relatie met een klik begint, hebben na twintig jaar nog steeds meer passie in hun relatie dan partners die hun relatie langzamer opbouwen. En het huwelijk van Nadia en Paul? Dat houdt al vijftien jaar stand.

– Ori en Rom Brafman, De magie van de klik, Maven Publishing, € 17,-