Geef een kind de ruimte

Wilt u uw 3-jarige goed klaarstomen voor de kleuterschool? Geef het dan niet te veel opdrachten en bied het kind wat keuzevrijheid. Zo stimuleert u de ontwikkeling van de executieve breinfuncties: de denkprocessen waardoor een kind bijvoorbeeld zijn impulsen kan onderdrukken, instructies kan onthouden en kan plannen. Dat suggereren Amerikaanse wetenschappers na een onderzoek onder […]

Wilt u uw 3-jarige goed klaarstomen voor de kleuterschool? Geef het dan niet te veel opdrachten en bied het kind wat keuzevrijheid. Zo stimuleert u de ontwikkeling van de executieve breinfuncties: de denkprocessen waardoor een kind bijvoorbeeld zijn impulsen kan onderdrukken, instructies kan onthouden en kan plannen.

Dat suggereren Amerikaanse wetenschappers na een onderzoek onder 127 ouders van 3- en 4-jarigen. Ze gaven hun slingers en ander feestmateriaal om zogenaamd een verjaardagsfeestje te vieren met hun kind. Intussen maakten ze video-opnamen, die ze naderhand analyseerden op het type taal dat de ouder bezigde. Was deze vooral directief (‘Snijd de taart’) of meer suggestief (‘Wil jij de taart nu vast snijden?’)?

In de peuter- en kleuterklas werden de executieve functies van dezelfde kinderen vervolgens een paar keer opgemeten met de hoofd-schouders-knieën-teentaak: daarbij moeten ze eerst op commando bepaalde lichaamsdelen aanraken, en daarna juist andere onderdelen aantikken dan de genoemde.

Wat bleek? De executieve functies van kinderen die veel werden rondgedirigeerd waren aanzienlijk slechter dan die van kleintjes die minder bevelen kregen. Hoe vrijer de kinderen werden gelaten tijdens het ‘feestje’, hoe beter hun uitvoerende functies.

The contributions of parental management language to executive function in preschool children, Early Childhood Research

Log in om verder te lezen.
auteur

Marloes Blom

Tijdens mijn afstuderen viel ik even in voor de vorige redactie-assistente – en ben vervolgens niet meer weggegaan. Het is namelijk ontzettend leuk om een steentje bij te dragen aan de totstandkoming van Psychologie Magazine, niet in de laatste plaats omdat ik dat mag doen met zulke fijne collega’s.

» profiel van Marloes Blom

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik raak gespannen bij zijn kinderen

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Advies

Nog steeds last van mijn dominante vader

Lees verder
Artikel

Cursus opvoeden – Een steuntje in de rug

Lees verder
Verhaal

De werkelijke invloed van je geboortepositie op je karakter

Lees verder
Verhaal

Welke opvoedstijl werkt het beste?

Lees verder
Artikel

Op onderzoek uit: wat kan je kind al?

Lees verder
Interview

Kind uit huis geplaatst: ‘We ontnamen hem zijn veilige plek’ 

Lees verder
Artikel

Leren opvoeden in De Bellenbergh

Lees verder