De vraag

Veel verwijten van mijn dochter

Beste Jolet,
Mijn dochter (nu 33) is zich in haar puberteit enorm tegen mij, haar moeder, gaan afzetten. Sinds ze samenwoont, heeft ze het zelfs gepresteerd om tweeënhalf jaar bij ons weg te blijven. Ze verwijt me dingen die haar jeugd betreffen, maar sorry, ik kan me daar niet in vinden. Toen we na al die tijd weer bij haar langsgingen werden we koel ontvangen. Maar het contact was hersteld, al ging het wel op haar voorwaarden. Nu flikt ze het opnieuw: veel verwijten en geen contact. Enerzijds zijn we doodmoe van het op onze tenen lopen, anderzijds willen we onze dochter niet kwijt. Bij een psycholoog heb ik al geleerd ‘los te laten’ en te genieten van ons leven getweeën.

Het advies

Jolet Plomp

Psychologie

Antwoord van Jolet Plomp:
Dit komt vaker voor; je doet als moeder zeer je best, maar wat er echt omgaat in de gevoelens van je kind, daar weet je niet veel van. Pas later komt dat naar boven, als het kind volwassen is. De karakters van moeder en kind spelen ook nog mee. Als die zeer verschillen is het moeilijk elkaar te begrijpen, en als ze sterk op elkaar lijken wil het ook nogal eens botsen. Ik proef boosheid en machteloosheid in uw verhaal. De enige oplossing hiervoor is ook de allermoeilijkste: accepteer dat uw dochter moeite met u heeft terwijl u zelf vindt dat u niets verkeerd deed.

Het is goed dat uw dochter bezig is om haar eigen weg door het leven te zoeken, samen met haar partner. Het is wijs dat u haar daarvoor de ruimte geeft door rekening te houden met haar voorwaarden. Het lijkt misschien of uw dochter de baas speelt, maar ik denk dat ze zich juist kwetsbaar voelt tegenover u. Het helpt u misschien als u haar kunt zien als een gevoelige jonge vrouw die dapper op zoek is.

Vriendelijke groet,
Jolet Plomp

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Breek ik met mijn moeder?

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Interview

Hoe ik mijn zoon met autisme ging begrijpen

Doordat zijn zoon Zac (13) autisme heeft, wist vader Keith (48) nauwelijks wat hem bezighield. Een c...

Lees verder
Advies

Mijn puberdochter tergt me tot het uiterste

Lees verder
Artikel

Leren accepteren dat je een adoptiekind bent

Lees verder
Interview

Eva van der Gucht: ‘Ik vind het steeds fijner dat ik buiten de norm val’

Lees verder
Interview

‘Mijn echte moeder wil me niet kennen’

Lees verder
Interview

Jeanette Winterson: ‘Ik wist niet dat liefde zo betrouwbaar kon zijn’

Lees verder
Column

Hoe laat je je angsten los?

Lees verder