Gestopt met roken en toch weer begonnen? Dikke kans dat u ’s morgens met moeite uit bed komt. Wetenschappers van de Maximilian Universität in München onderzochten het verband tussen rookgedrag en ‘sociale jetlag’: het verschijnsel dat sommige mensen van nature een ander ritme hebben dan hun omgeving vereist – avondmensen die iedere dag om halfzeven moeten opstaan, bijvoorbeeld, of nachtzusters met een voorkeur voor de ochtenduren. Het bleek dat mensen met zo’n sociale jetlag zeven keer vaker roken en bovendien na een stoppoging vaker ­terugvallen dan mensen met een synchroon bio-werkritme.

Nachtuilen roken vaker dan vroege vogels. Dit verklaart ook waarom de meeste mensen in de puberteit beginnen met roken: tijdens die periode verschuift het bioritme en zijn jongeren met geen stok uit bed te krijgen. Op latere leeftijd schuift de biologische klok bij ongeveer de helft van de mensen weer terug. De andere helft blijft dus zitten met een sociale jetlag (en een rookverslaving).

Is daar dan niets aan te doen? Volgens de onderzoekers is de enige remedie een beter passend werkschema, of een felle lamp die het lichaam ’s ochtends vroeg kan laten denken dat de zon al volop schijnt. Maar of nachtbrakers nóg eerder

willen opstaan om een halfuur onder een daglichtlamp te gaan zitten…?

chronobiology international, vol. 23, 2006