‘Als je iets echt wilt, dan doe je het toch gewoon?’ wordt vaak geroepen. Maar willen is niet genoeg. Wie een doel wil bereiken – stoppen met roken, promotie maken – moet vooral een goede strategie hebben, aldus managementgoeroe Ben Tiggelaar in Dit wordt jouw jaar!

In twaalf lessen vertelt Tiggelaar wat je kunt doen om je voornemens waar te maken. Zo’n les is bijvoorbeeld om jezelf de vraag te stellen: ‘Wat willen mijn dierbaren?’ Houd vervolgens alleen rekening met mensen wier mening belangrijk is, en maak een lijstje van mensen wier mening er niet langer toe doet. In een andere les raadt Tiggelaar aan om na te gaan waar je écht in gelooft, bijvoorbeeld door je waarden te bepalen, of door te bedenken wat er gezegd zal worden op je begrafenis. Probeer dit in een persoonlijk credo te verwoorden dat je voor jezelf herhaalt: dat helpt om vast te houden aan je doelen.

In vergelijking met zijn eerdere bestseller Dromen, durven, doen vind ik dit een veel leuker boek. Het geeft meer achtergrondinformatie en is beter onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek, terwijl het nog steeds de lekkere kernachtige stijl van Tiggelaar kent. Een goed voornemen is zeker gebaat bij dit boek.

– Ben Tiggelaar, Dit wordt jouw jaar! 12 krachtige lessen in persoonlijke verandering, Tyler Roland Press, € 14,95