Diep in hun hart willen veel mensen niets liever dan belangeloos voor een ander klaarstaan, zegt de Amerikaanse psycholoog Adam Grant. Maar de angst dat anderen daarvan misbruik zullen maken, houdt hen tegen. Een denkfout, zegt Grant, want van geven wordt een mens uiteindelijk gelukkiger. En uit onderzoek blijkt dat goede daden zich ook nog eens als een inktvlek verspreiden.

Zin om zelf meer te gaan geven? Begin dan vandaag nog met een eigen vrijgevigheidsexperiment. Prik een periode en verricht daarin goede daden. Ga ­bijvoorbeeld deze maand in op elk verzoek om hulp. Of pleeg een jaar lang elke week een paar goede daden op het werk, en houd daarvan een lijstje bij. Uit onderzoek blijkt dat een persoonlijk vrijgevigheidsexperiment de positiefste effecten heeft wanneer er minimaal twee uur per week in gaat zitten.

cijfer eenLeer over een andere cultuur
Ervaren wat ons verschillend maakt brengt ons dichter bij elkaar. Kijk dus eens rond in de buurt: waar zitten de mensen uit andere culturen? Stap de dichtstbijzijnde moskee binnen, of dat Ethiopische restaurant. Geef je ogen de kost, luister, praat, stel vragen, proef.

cijfer tweeMaak de stoep schoon
Trek eens een kwartiertje uit om het zwerfvuil in de straat op te ruimen en de stoep schoon te vegen. De buren zullen die dag niet alleen blijer thuis­komen, een schonere buurt vermindert ook vandalisme en criminaliteit. Bovendien levert het misschien nog een leuk gesprekje met voorbijgangers op.

cijfer drieBreng iets lekkers of stuur een kaartje aan iemand die het nodig heeft
Soms is er maar iets kleins nodig om ons dichter bij elkaar te brengen. Vraag je niet af of de buurman die net gescheiden is wel behoefte heeft aan een kom soep, of wat je precies moet schrijven aan die zieke vriendin; doe het gewoon.

cijfer vierMaak een praatje met de straatkrantverkoper
Loop je iedere dag gehaast langs de straatkrantverkoper bij de supermarkt? Koop dan deze keer eens een krantje, neem een kop koffie voor hem of haar mee, en maak een praatje. Als je hem of haar een beetje kent, is het makkelijker om de volgende keer te groeten.

cijfer vijfLeer over de geschiedenis van je buurt
Hoe meer je weet over wat zich rond je huis ooit allemaal heeft afgespeeld, hoe groter het betrokken gevoel bij de buurt. Loop eens een rondje, praat met buren en winkeleigenaren, vraag hoelang ze er al zitten en wat ze allemaal hebben meegemaakt. Of zoek informatie online, kijk in het buurtkrantje, duik in archieven. Wie weet welke opmerkelijke kennis het oplevert, en er zijn vast buurtbewoners die het leuk vinden om dat horen.