De ziekte schizofrenie is een verzameling van heel verschillende breinziekten. Dat ontdekte onderzoeker Bruce Turetsky van de universiteit van Pennsylvania. Met behulp van hersenscans keek hij in het brein van honderd schizofreniepatiënten en ontdekte daarmee drie soorten schizofrenie.

Drie soorten schizofrenie

Turetsky zag dat de hersenscans in drie verschillende groepen uiteenvielen: de ‘corticale groep’ waarbij zich minder grijze hersencellen bevinden in de temporale hersenkwab, de ‘subcorticale groep’ waarbij het brein abnormaal veel hersenvocht bevat, en de ‘restgroep’ waarbij de afwijkingen uit de eerste twee groepen zichtbaar zijn, maar dan in veel mindere mate.

De patiënten uit de corticale groep blijken een andere breinstofwisseling en zeer ernstige geheugenproblemen te hebben; de patiënten uit de subcorticale groep hebben ook wel geheugenproblemen, maar die zijn minder ernstig. De restgroep heeft slechts heel milde geheugenproblemen. Door het onderzoek van Turetsky zullen in de toekomst niet meer alle schizofreniepatiënten op één hoop worden geveegd, en kunnen ze gerichter worden behandeld voor hun type schizofrenie en de specifieke klachten die daaraan verbonden zijn.

brainconnection.com, oktober 2002