‘Dokter gaat het pijn doen?’

Gezondheid Artsen die een pijnlijke behandeling aan het voorbereiden zijn, kunnen dat maar beter niet melden aan hun patiënten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat pijnbeleving afhankelijk is van het verwachtingspatroon. Wie rekent op een middelmatig pijnlijke behandeling, merkt het nauwelijks als die wat pittiger uitvalt. In een experiment kregen proefpersonen herhaaldelijk pijnprikkels toegediend, voorafgegaan door […]

Gezondheid

Artsen die een pijnlijke behandeling aan het voorbereiden zijn, kunnen dat maar beter niet melden aan hun patiënten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat pijnbeleving afhankelijk is van het verwachtingspatroon. Wie rekent op een middelmatig pijnlijke behandeling, merkt het nauwelijks als die wat pittiger uitvalt.

In een experiment kregen proefpersonen herhaaldelijk pijnprikkels toegediend, voorafgegaan door een wachtperiode. Hoe langer de wachttijd, hoe heftiger de toegediende prikkel. Na een tijd oefenen kregen de deelnemers dat tijd-pijnverband door. Maar in het tweede deel van het experiment veranderden de onderzoekers dit schema, waardoor de verwachting van de proefpersonen niet meer klopte met de werkelijkheid. Toch had dit geen enkel effect op hun pijnbeleving: mensen die sterkere prikkels te verduren kregen, voelden toch niet méér pijn dan ze verwachtten. Het vermoeden dat de pijn mee zou vallen, werkt dus als een soort natuurlijke pijnstiller – net als het zoentje op de knie van een kind dat gevallen is.

Proceedings of the National Academy of Sciences, september, 2005

auteur

Floor van den Hout

» profiel van Floor van den Hout

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

De schoonheid van het alleenzijn

René Diekstra ontmoet in een kuuroord een weduwnaar die zowel dé cruciale levensvraag stelt als da...

Lees verder
Advies

‘Mijn dochter is erg jong voor haar leeftijd’

Mijn oudste dochter is 15, maar lijkt in veel opzichten een jaar of 9. Ze mist daardoor de aansluiti...

Lees verder
Advies

Pijn leren accepteren

Lees verder
Artikel

Meditatie

Lees verder
Video

Leren leven met een AMPUTATIE

Bekijk video
Artikel

Lekker in je vel

Lees verder
Kort

Neem buikpijn serieus

Lees verder
Artikel

Mysteries van de Geest

Lees verder