‘Dokter gaat het pijn doen?’

Gezondheid Artsen die een pijnlijke behandeling aan het voorbereiden zijn, kunnen dat maar beter niet melden aan hun patiënten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat pijnbeleving afhankelijk is van het verwachtingspatroon. Wie rekent op een middelmatig pijnlijke behandeling, merkt het nauwelijks als die wat pittiger uitvalt. In een experiment kregen proefpersonen herhaaldelijk pijnprikkels toegediend, voorafgegaan door […]

Gezondheid

Artsen die een pijnlijke behandeling aan het voorbereiden zijn, kunnen dat maar beter niet melden aan hun patiënten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat pijnbeleving afhankelijk is van het verwachtingspatroon. Wie rekent op een middelmatig pijnlijke behandeling, merkt het nauwelijks als die wat pittiger uitvalt.

In een experiment kregen proefpersonen herhaaldelijk pijnprikkels toegediend, voorafgegaan door een wachtperiode. Hoe langer de wachttijd, hoe heftiger de toegediende prikkel. Na een tijd oefenen kregen de deelnemers dat tijd-pijnverband door. Maar in het tweede deel van het experiment veranderden de onderzoekers dit schema, waardoor de verwachting van de proefpersonen niet meer klopte met de werkelijkheid. Toch had dit geen enkel effect op hun pijnbeleving: mensen die sterkere prikkels te verduren kregen, voelden toch niet méér pijn dan ze verwachtten. Het vermoeden dat de pijn mee zou vallen, werkt dus als een soort natuurlijke pijnstiller – net als het zoentje op de knie van een kind dat gevallen is.

Proceedings of the National Academy of Sciences, september, 2005

auteur

Floor van den Hout

» profiel van Floor van den Hout

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Hoe accepteer ik mijn whiplash?

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Versterk de band met je kind

Wie goed wil omgaan met de angsten en onzekerheden van zijn kind, moet eerst die van zichzelf opruim...

Lees verder
Artikel

Alternatieve geneeswijzen Geen bewijs, wel effect

Lees verder
Artikel

‘Dokter, ik heb alwéér hoofdpijn’

Lees verder
Artikel

Au! Het nut van pijn

Lees verder
Artikel

Pijn in het brein

Lees verder
Kort

Een hand als pijnstiller

Lees verder
Advies

Waarom voel ik ingebeelde pijn?

Lees verder