Dit kun je doen tegen eenzaamheid

1. Zoek contact

Wees niet te terughoudend en bel wat vaker met vrienden, familie of buren. Je bent vast niet de enige die zich wat verloren voelt. Uitspreken dat je je eenzaam voelt kan al enorm opluchten. De ander ervaart dan ook meer ruimte om gevoelens te delen.

Ben je eenzaam?
TEST
Doe de test »

Ben je eenzaam?

2. Help anderen

Zijn er mensen in je buurt die wel wat hulp kunnen gebruiken? Post een bericht in de Facebookgroep van de buurt of in de buurtapp, waarin je je hulp aanbiedt. Gooi eventueel briefjes in de brievenbussen met je telefoonnummer, daarmee bereik je ook de ouderen die niet actief zijn op sociale media. Dat van betekenis zijn voor anderen ook je eigen geluksgevoel een boost geeft, is mooi meegenomen.

3. Leer jezelf te troosten

Bijvoorbeeld door naar mooie muziek te luisteren of een dagboek bij te houden. Zorg ook dat je van je huis een fijne plek maakt waar je je gekoesterd voelt. Of neem een warm bad. Volgens Yale-psychologen compenseert het geborgen gevoel van warm water het gemis van sociale warmte.

4. Probeer eenzaamheid ook te verdragen

Tevreden kunnen zijn met alleen je eigen gezelschap geeft een prettig gevoel van onafhankelijkheid. Probeer er daarom ook een beetje aan te wennen. Door af en toe bewust juist geen contact te zoeken, bouw je een eeltlaagje op en voel je de eenzaamheid minder.