Europa overspoeld door vluchtelingen? Er komt nog een veel grotere stroom aan – die van de klimaatvluchtelingen. Want het lijkt onvermijdelijk dat het wereldklimaat deze eeuw gemiddeld 2 graden zal stijgen, met gigantische gevolgen: weersextremen zoals stormen, overstromingen en droogte, de zeespiegel zal verder stijgen, dier- en plantensoorten sterven uit. Hele regio’s zullen worden ontwricht, miljoenen mensen raken op drift.

En ondertussen leeft een flink deel van de mensheid vrolijk verder zoals we dat gewend zijn. Ja, we scheiden glas en papier, isoleren ons huis en kopen soms zelfs biologisch vlees of eten vegetarisch. Maar we genieten óók van verre vliegvakanties, stappen dagelijks in de auto en blijven vervuilende producten kopen. Daar gaat de klimaattop eind november in Parijs vast niets aan veranderen. Milieuorganisaties hebben het nu al over een zwak compromis, want de voorstellen zijn onvoldoende om de opwarming van de aarde te stoppen. Waarom doen we zo lauw over klimaatverandering?

1 We kunnen het niet bevatten

In 2007 en 2008 werd een wereldwijde Gallup-opiniepeiling gewijd aan de vraag of klimaatopwarming wordt veroorzaakt door de mensheid. In het rijke Westen antwoordden opvallend weinig mensen ‘ja’: in Nederland slechts 44 procent, tegenover 80 tot 90 procent in Azië en Latijns-Amerika. Energieconsultant Jan Paul van Soest, auteur van De Twijfelbrigade (2014): ‘Uit een aantal van dit soort polls blijkt steeds hetzelfde: in westerse landen gelooft ongeveer de helft van de inwoners niet dat onze levenswijze de temperatuur doet stijgen. Indirect zegt deze groep mensen “Mwah, het valt allemaal wel mee”.’

Log in om verder te lezen.