De liefde van een vader

Vaderliefde is een zeldzaamheid in de natuur. Bij slechts 5 procent van de zoogdieren heeft vader een actieve rol in de zorg voor de kleintjes. Ook chimpansee- en bonobomannetjes zijn vrij onverschillig met hun kroost. Waarom bestaan er bij de mens zoveel liefdevolle, zorgzame vaders? Gek genoeg lijkt een toegewijde vader die zijn kinderen knuffelt […]

Vaderliefde is een zeldzaamheid in de natuur. Bij slechts 5 procent van de zoogdieren heeft vader een actieve rol in de zorg voor de kleintjes. Ook chimpansee- en bonobomannetjes zijn vrij onverschillig met hun kroost. Waarom bestaan er bij de mens zoveel liefdevolle, zorgzame vaders?

Gek genoeg lijkt een toegewijde vader die zijn kinderen knuffelt en Rupsje Nooitgenoeg voorleest meer op een pinguïn dan op een chimpansee. Een keizerspinguïnmannetje beschermt zijn ei een poolwinter lang tegen de barre kou, en als hij het jong heeft uitgebroed houdt hij het warm tussen een dikke huidplooi en geeft hij een melkachtige substantie op om het te voeden.

Waarom zijn pinguïn- en mensenvaders zo zorgzaam (en chimpansee- en koeienvaders niet)? Waarschijnlijk omdat de zorg voor een kleine voor alleenstaande keizerspinguïnvrouwtjes en prehistorische mensenmoeders veel te zwaar was. Keizerspinguïns moeten hun ene nakomeling zien te behouden in de keiharde omstandigheden op de Zuidpool. En wij hebben, zeker vergeleken met andere zoogdieren, extreem hulpeloze baby’s. Het duurt een eeuwigheid voor ze op eigen benen kunnen staan. Kinderen van een zorgzame vader hadden simpelweg meer kans gezond groot te worden en zich weer voort te planten. Het ideale scenario voor

Log in om verder te lezen.
auteur

Dagmar van der Neut

Nieuwsgierigheid is een van mijn belangrijkste drijfveren. Ik wil snappen hoe dingen werken. Hoe kan het dat…? Hoe zit het in elkaar? Waarom?

» profiel van Dagmar van der Neut

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

De angst van de vader

Psychologie Magazine neemt de kenners van het menselijk gedrag mee naar de bioscoop. Deze maand is d...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Kort

Laat het los, moeders

Vaders zijn meer dan ooit betrokken bij de opvoeding, en toch vinden veel moeders dat ze het beter k...

Lees verder
Artikel

Levenslang loyaal

Lees verder
Artikel

Het papabrein

Lees verder
Advies

Ik wil naar Australië, maar mijn vrouw en zoon willen niet mee

Lees verder
Interview

Rifka Lodeizen: Je moet je eigen shit opruimen

Lees verder
Artikel

Kan een kind zonder vader?

Lees verder
Advies

Mijn zoon misbruikt de zorgzaamheid van mijn vrouw

Lees verder