Thijs (54) bleef thuis voor de kinderen (nu 16 en 18) en zag zijn wereld steeds iets kleiner worden. Hij is getrouwd met Jet.
‘Na haar studie klom Jet op tot faculteitsdirecteur. Ze had veel capaciteiten, iedereen trok aan haar. Ik was geschiedenisleraar, maar voelde veel onvrede in mijn baan. Toen Jet directeur van het Nederlands Danstheater werd en veel naar het buitenland moest, werd ik fulltime vader. Voor de omgeving was deze rolverdeling onwennig. Als een van de kinderen ziek was, moesten de juffen míj bellen, en dat ging vaak mis. Op het schoolplein kreeg ik opmerkingen als: “Jij hebt het goed voor elkaar met zo’n vrouw.” Heel oppervlakkig, vond ik.

Als ik met Jet meeging naar dansvoorstellingen, was ik “de man van”. Stond ik in mijn eentje, dan werd ik niet herkend. Ik zat aan tafel bij mannen die het ver hadden geschopt. Als ik trots vertelde dat ik vooral voor de kinderen zorgde, kreeg ik enthousiaste reacties, maar zelf deden ze het nooit.

Betere relatie? Verander je leefregels

Loop je steeds tegen dezelfde dingen aan in je relatie en lukt het maar niet om die ingesleten patro...

Lees verder

Thuis voelde ik me regelmatig eenzaam en opgesloten, maar omdat ik ook werkte aan een roman, was het te doen. Mijn debuut kwam uit, ik kreeg interview-
aanvragen en ging naar het boekenbal, maar daarna viel het stil. Uitgevers wezen mijn tweede roman af en er volgde een pittige periode waarin mijn wereld steeds kleiner en het contrast met Jet steeds groter werd. Alles wat zij aanraakte, veranderde in goud, en ik kreeg afwijzing na afwijzing. Ik was weer gaan solliciteren, wilde niet langer thuiszitten. Ik wilde voorkomen dat ik gefrustreerd en sikkeneurig zou worden, aangezien mijn gezin dan ook niets aan mij zou hebben. Maar zelfs toen ik besloot terug te gaan naar het onderwijs, bleek het na tien jaar nog knap lastig iets te vinden.
Uiteindelijk vond ik een leuke baan op een scholengemeenschap.
Terugkijkend ben ik toch tevreden dat het zo gegaan is. Als een van beide ouders een topbaan krijgt, moet de ander nu eenmaal een stapje terugdoen. Maar als de man dat stapje terug doet, wordt dat nog steeds niet als vanzelfsprekend gezien. Zelfs de vrienden van mijn dochter kijken raar op als ze vertelt hoe de rollen bij ons thuis verdeeld waren.’

Log in om verder te lezen.