De familie van workaholics

De zeldzame keren dat Jack en Dorothy Smith op vakantie gaan, blijft Jack vaak achter in het hotel om te werken. Op elk tripje neemt hij z'n aktentas en draagbare telefoon mee, om constant bereikbaar te blijven voor z'n collega's. Thuis is het al niet anders. De gezinsleden maken zelf geen afspraken, zodat elk moment dat Jack vrij heeft goed benut kan worden. De kinderen weten dat de enige mogelijkheid om wat tijd met hun vader door te brengen is om voor hem kopietjes te maken, of om op zaterdagochtend op het kantoor van hun vader te spelen. De Amerikaanse therapeut Bryan Robinson noemt dit voorbeeld om aan te geven dat de gevolgen van werkverslaving voor het gezin ernstig zijn. Het hele gezinsleven draait om het schema en het humeur van de verslaafde. De partners en kinderen voelen zich eenzaam, verlaten en niet-geliefd.

Robinson wijst erop dat de organisatie in het gezin de verslaving paradoxaal genoeg vaak in stand houdt. Juist omdat iedereen rekening houdt met de verslaafde – de kinderen worden uit de buurt gehouden zodat hij kan werken, het eten staat op tafel, op welk uur hij ook thuiskomt – blijft het patroon bestaan.

Met behulp van gezinstherapie kunnen gezinsleden worden geholpen deze cirkel te doorbreken, zo schrijft Robinson. Verder moet de verslaafde zelf de oorzaak van de werkverslaving traceren, zoals perfectionisme, faalangst of een laag zelfvertrouwen. In Amerika kan men al terecht bij centra van Workaholics Anonymous.

(The American Journal of Family Therapy, vol. 26, pag. 65-75, 1998)

auteur

Heleen Peverelli

» profiel van Heleen Peverelli

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

De knikkers of het spel

Wiens mening weegt zwaarder? Degene die het meest van het onderwerp weet of degene die beslist wat e...

Lees verder
Artikel

Hoe krijg je een kind gemotiveerd?

Je zet alles op alles om samen met je dochter op tijd te zijn voor haar tennisles. Waarom is ze nou ...

Lees verder
Artikel

(Even) stoppen met werken – Tijd voor jezelf

Lees verder
Advies

Mijn stagebegeleider is verbaal agressief

Lees verder
Advies

Hoe kan ik het beste energie opdoen tijdens het werk?

Lees verder
Kort

Het is gewoon niet eerlijk

Lees verder
Artikel

Gemengde teams presteren beter – en toch vinden we diversiteit op de werkvloer lastig

Lees verder
Artikel

Balanceren tussen werk en gezin

Lees verder