Net als apen maken we op ons werk deel uit van een sociale groep. En net als deze dieren moeten we wennen als we in een nieuwe groep belanden, net als zij ‘vechten’ we samen tegen de vijand of concurrent, en moeten we creatief zijn om nieuwe bronnen van inkomsten of voedsel te ontdekken.

Hoe chimpansees en bavianen dat aanpakken, daar kunnen wij nog iets van leren, zegt bioloog Patrick van Veen. Daarom geeft hij rondleidingen in Dierenpark Amersfoort of de Apenheul aan groepen collega’s of leidinggevenden die eens met een frisse blik willen kijken naar de veranderingen in hun bedrijf, of naar de manier waarop problemen worden opgelost. We lopen een dagje mee in Dierenpark Amersfoort voor vijf lessen die we kunnen leren van de apenrots.

1 geef nieuwe collega’s de ruimte

In het buitenverblijf van de chimpansees in Dierenpark Amersfoort is vandaag een puzzel opgehangen. Door slim te schuiven met de houten panelen kunnen de apen er eten in vinden. Maar de enige aap die voorlopig in de buurt van de puzzel te vinden is, is een kleine chimpansee met een doek in zijn hand en een wit pluimpje

Log in om verder te lezen.