Midden in een beweging ‘bevriezen’. Makkelijk je balans verliezen. Onzeker op de benen staan en daarom het huis maar liever niet meer verlaten. De ziekte van Parkinson is een akelige aandoening, niet alleen fysiek maar ook geestelijk.

Wie geregeld danst, kan deze invaliderende symptomen van parkinson een stuk terugschroeven, zegt de Britse psycholoog Peter Lovatt. Zo hebben dansende parkinsonpatiënten een betere balans en lopen ze soepeler. Bovendien werkt het dansen stemmingverhogend – ook niet verkeerd voor een ziekte die vaak samengaat met depressies.

Maar welke dans werkt het beste? Volgens het ene onderzoek is dat de tango – een streng gereguleerde dans – volgens het andere werken meer spontane bewegingen net zo goed. Vandaar dat Lovatt deze zomer parkinsonpatiënten uit Londen en Manchester laat oefenen met allerlei dansvormen. De Londense patiënten mogen improviserend bewegen, de proefpersonen in Manchester krijgen een strikter program: zij gaan onder andere aan de slag met line dancing. Hopelijk kan Lovatt zo achterhalen wat de meest werkzame ‘bestanddelen’ zijn van dit nieuwe ‘medicijn’.

Bekijk een interview met Peter Lovatt over dit nieuwe onderzoek via psychologiemagazine.nl/extra