Creatief solliciteren

Stel: u bent op zoek naar een nieuwe baan. Wat doet u? U bekijkt de personeelsadvertenties in kranten en vakbladen en stuurt uw cv op naar een werving- en selectiebureau of arbeidsbureau. Als dat niet lukt, zet u uw cv op internet. Ten slotte besluit u om maar eens rond te vragen bij vrienden en bekenden. Stel u nu het omgekeerde voor: u bent werk gever en u zoekt een nieuwe medewerker. Hoe gaat u te werk? U kijkt eerst eens rond in uw eigen organisatie. Misschien zit ergens wel de man of vrouw die goed bevalt. En als dat niet het geval is, informeert u eens bij vrienden en bekenden. En als deze methode ook niet succesvol is, gaat u naar een werving- en selectiebureau of een arbeidsbureau. Ten slotte zoekt u cv's op internet of plaatst u een personeelsadvertentie.

Met dit voorbeeld in de jongste editie van Welke kleur heeft jouw parachute? illustreert de Amerikaanse auteur Richard Bolles hoe primitief ons systeem van werk zoeken is. De favoriete methoden van werkzoekenden – gerangschikt in volgorde – hebben namelijk precies de tegenovergestelde volgorde als de zoekmethoden van werkgevers. Wie serieus op zoek is naar een baan, moet het anders aanpakken, vindt Bolles, die al dertig jaar zijn bestseller schrijft, herschrijft en bijwerkt. De traditionele manier van werk zoeken is een loterij, een kansspel. De enige juiste manier om werk te vinden dat bij je past, is om te beginnen bij jezelf, de creatieve aanpak noemt Bolles dat. Die aanpak stoelt op drie geheimen.

Ten eerste moet u heel precies nagaan wat u de wereld te bieden heeft (wat). Ten tweede moet u heel nauwkeurig nagaan waar u uw vaardigheden wilt gebruiken (waar) en het derde geheim is dat u achter de organisaties moet aangaan die u het meest interesseren, ongeacht of daar een vacature is of niet (hoe). ‘Vergeet de beschikbare vacatures. Ga achter de baan aan die u het liefst zou hebben.’

De drie geheimen van succesvol solliciteren vormen debasis voor De parachute, zoals zijn praktisch handboek voor

Log in om verder te lezen.
auteur

Suzanne Weusten

» profiel van Suzanne Weusten

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Sollicitatiefoto

Welke foto zet je op je cv of netwerksites als LinkedIn? Kies hem zorgvuldig, want volgens Zwitserse...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Zeven zinvolle zaterdagen

De zaterdag gaat meestal op aan hockeyles, huiswerk en kamer opruimen. Maar wat als je hem ook voor ...

Lees verder
Artikel

Zo ga je fris de avond in (Tip 5 – 6)

Lees verder
Artikel

Angst op de werkvloer

Lees verder
Advies

Ik houd mijn baan niet meer vol

Lees verder
Artikel

Als je buiten de groep valt

Lees verder
Advies

Ik schaam me omdat ik niet werk

Lees verder
Artikel

Het gaat goed met jonge vrouwen

Lees verder