’s Avonds bij de vuurplaats moesten we enorm oppassen om niet zomaar op ’m te gaan zitten. Niet alleen omdat Pipi zo klein was – hij hield het midden tussen een muisje en een kabouter – maar vooral omdat hij zo verlegen was. Buiten mijn broertje heeft nooit iemand hem gezien.

Alles wordt groter als je ouder wordt: je lengte, je denkkracht, je handigheid. Alleen je verbeeldingskracht neemt af met elke stap richting volwassenheid. En dat is jammer, want het vermogen om je dingen voor te stellen die er niet zijn, is een van de grootste wonderen van de menselijke geest.

Verbeeldingskracht maakt dat we ons kunnen verheugen op het gevoel van warm zand in zomerslippers, of een hete kop poedersoep na een natte wandeldag. Maar ook: dat we onze doelen helder kunnen visualiseren en obstakels overwinnen.

Het is de drijvende kracht achter onze creativiteit. Het helpt sporters beter presteren en zieken sneller revalideren, en op momenten van diepe ellende geeft het ons de inspiratie om tóch te geloven in een betere toekomst. Zonde dat we er in ons volwassen leven zo weinig tijd voor inruimen.

Het nieuwe zomerboek van Psychologie Magazine is een uitnodiging om dat wel te doen. Juist omdat er geen beter moment is dan de zomer om op je rug te liggen en te kijken naar het landschap in de wolken.

Om gezichten te zien in de vriendelijke huizen waar je langsrijdt, je blote voeten op het dashboard. Om je te verwonderen over de handigheid van een mier, je te laten meevoeren door een spannend boek, of om de architect in jezelf aan het werk te zetten met emmertjes zand en water, al dan niet met een leuk (leen)kind als excuus.

Doelloos en zonder prestatiedruk. Maar bepaald niet onbelangrijk. Want niet alleen laden we daarvan op voor een heel jaar; ook trainen we onszelf ongemerkt in het oplossen van problemen.

We sterken onszelf in die voor mensen unieke vaardigheid om over de rand van het heden heen te kijken en een droom dichterbij te brengen – zelfs al bestaat die droom vandaag uit mos en takjes.

Verbeeldingskracht is toverkracht. Daar kunnen we best wat meer van gebruiken.