Chemie van de liefde

  • 1810 woorden
  • leestijd is 10 minuten
De eerste kus zorgt voor passie en knikkende knieën. Niet omdat het volgens romantici zo hoort, maar omdat ons lichaam zich voorbereidt op de liefde.

Gauw nog even die brief op de post voor de laatste lichting. U rent de hoek om en botst frontaal op een wandelaar. Als u uw evenwicht heeft hervonden kijkt u de ander aan. Nu ja, u kijkt niet: u staart! Die ogen, zo diepbruin, die blonde krullen, die glimlach… Maar waarom heeft u ineens natte handpalmen en gloeiende wangen? En wat vlindert daar in uw buik rond? Bereid u maar voor op een dolle tijd: u bent met huid en haar overgeleverd aan de chemie van de liefde!

De eerste ontmoeting

Hormonen en neurotransmitters doen de vlinders in onze buik fladderen en zorgen voor een roze bril. En de persoon die dat chemische proces in gang kan zetten, zit vermoedelijk al opgeslagen in ons brein. Houdt u van donker of juist van blond haar? Verdrinkt u in donkerbruine ogen? Wilt u een zachtaardig karakter of zoekt u iemand met pit? In onze hersenschors ligt een soort ‘liefdeskaart’ die bepaalt welk type ons hart sneller doet kloppen, zo vermoedt de Nieuw-Zeelandse seksuoloog John Money.

Volgens Money zijn we al vanaf ons achtste levensjaar bezig met het ontwerpen van de liefdeskaart. Deze mentale blauwdruk wordt volgens hem gevormd door omgevingsfactoren uit

Log in om verder te lezen.
auteur

Patricia Oomen

» profiel van Patricia Oomen

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ben ik weer klaar voor een nieuwe relatie?

Lees verder
Artikel

Papa is zwanger

Zwanger zijn is niet alleen voorbehouden aan vrouwen. Ook de man wordt in die negen maanden klaarges...

Lees verder
Advies

Help ik ga trouwen

Lees verder
Artikel

Hoe je vroege jeugd je relaties beïnvloedt

Lees verder
Artikel

De 7 crises van de liefde

Lees verder
Artikel

Venus en Mars: Romantiek uit de jaren vijftig

Lees verder
Artikel

Heb mini-seks… en nog 4 tips voor een betere relatie

Lees verder
Advies

Kies ik voor mijn gezin of het échte geluk?

Lees verder