Chemie van de liefde

De eerste kus zorgt voor passie en knikkende knieën. Niet omdat het volgens romantici zo hoort, maar omdat ons lichaam zich voorbereidt op de liefde.

Gauw nog even die brief op de post voor de laatste lichting. U rent de hoek om en botst frontaal op een wandelaar. Als u uw evenwicht heeft hervonden kijkt u de ander aan. Nu ja, u kijkt niet: u staart! Die ogen, zo diepbruin, die blonde krullen, die glimlach… Maar waarom heeft u ineens natte handpalmen en gloeiende wangen? En wat vlindert daar in uw buik rond? Bereid u maar voor op een dolle tijd: u bent met huid en haar overgeleverd aan de chemie van de liefde!

De eerste ontmoeting

Hormonen en neurotransmitters doen de vlinders in onze buik fladderen en zorgen voor een roze bril. En de persoon die dat chemische proces in gang kan zetten, zit vermoedelijk al opgeslagen in ons brein. Houdt u van donker of juist van blond haar? Verdrinkt u in donkerbruine ogen? Wilt u een zachtaardig karakter of zoekt u iemand met pit? In onze hersenschors ligt een soort ‘liefdeskaart’ die bepaalt welk type ons hart sneller doet kloppen, zo vermoedt de Nieuw-Zeelandse seksuoloog John Money.

Volgens Money zijn we al vanaf ons achtste levensjaar bezig met het ontwerpen van de liefdeskaart. Deze mentale blauwdruk wordt volgens hem gevormd door omgevingsfactoren uit

Log in om verder te lezen.
auteur

Patricia Oomen

» profiel van Patricia Oomen

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

In therapie bij relatiepsycholoog Jean-Pierre van de Ven

Thomas zegt dat Simone zich afhankelijk opstelt. Ze is te afwachtend in de relatie. Het moet allemaa...

Lees verder
Artikel

Het nut van werkrituelen

Nerveus voor een presentatie? Een ritueel helpt je te kalmeren én er een succes van te maken. En je...

Lees verder
Kort

Versmelten met je geliefde

Lees verder
Artikel

Tegenpolen trekken elkaar aan

Lees verder
Artikel

Geven en nemen

Lees verder
Artikel

Lichtzinnig weer

Lees verder
Artikel

Lessen in de liefde (1)

Lees verder
Artikel

Zo word je onweerstaanbaar

Lees verder