Zo ja, dan ben je waarschijnlijk een genereus mens.

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest
Training

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest

  • Leer je omgaan met overprikkeling en overspoeling 
  • Ontwikkel je meer lichaamsbewustzijn
  • Creëer je meer balans met behulp van de polyvagaaltheorie
Bekijk de training
Nu maar
69,-

Een team van Zweedse en Engelse onderzoekers liet proefpersonen een computerspel spelen, waarbij ze sommen geld konden delen met anonieme medespelers. Daarnaast maakten de onderzoekers een elektrocardiogram van de deelnemers terwijl ze hun een pulserend geluid lieten horen dat al dan niet synchroon klonk met hun hartslag. Daarbij was de vraag: loopt dit geluid volgens u gelijk met uw hart?

Wat bleek: degenen die het best hun eigen hartslag konden inschatten, hadden tijdens het spel meer geld gedoneerd aan hun tegenspelers. Mensen die 10 procent beter dan gemiddeld waren in het voelen van hun hartslag, gaven ruim vijf euro meer weg.

Volgens de onderzoekers betekent dit dat mensen die van nature gevoeliger zijn voor hun hartslag, genereuzer zijn. De keuze om geld te doneren maakt volgens hen een emotie los die de hartslag verandert. En mensen die hun eigen hartslag voelen, vatten die verandering vervolgens op als een signaal om genereus te zijn.

People with higher interoceptive sensitivity are more altruistic, but improving interoception does not increase altruism, Scientific Reports, 2017, vol. 7, artikelnr. 15652