Brein

Appelsap is vooral een kinderdrankje, maar juist ouderen kunnen er wellicht veel baat bij hebben. Amerikaanse onderzoekers toonden aan dat het drinken van appelsap de aanmaak van de neurotransmitter acetylcholine in de hersenen van muizen verhoogt. Deze stof zorgt ervoor dat de communicatie tussen zenuwcellen verbetert, en is erg belangrijk voor het geheugen.

Aan het eind van de jaren zeventig werd ontdekt dat de hoeveelheid acetylcholine in de hersenen bij ouderen iets afneemt. Dit kan een verklaring zijn voor de cognitieve achteruitgang van ouderen. Bij mensen met Alzheimer is het acetylcholineniveau wel tot 90 procent lager dan normaal. Bij muizen blijkt nu dat het drinken van geconcentreerd appelsap de acetylcholineniveaus op peil houdt, en cognitieve achteruitgang tegengaat.

Eerder onderzoek toonde al aan dat muizen hun weg door een doolhofje beter onthielden als ze appelsap hadden gedronken. Binnenkort wordt er gestart met een onderzoek bij mensen. De hoeveelheid die de muizen gebruikten, staat bij mensen ongeveer gelijk aan het drinken van twee glazen appelsap of het eten van een stuk of drie appels per dag.

Journal of Alzheimer’s disease, augustus 2006