Al jaren stellen onderzoekers een verband vast tussen de afwezigheid -letterlijk of figuurlijk – van de vader en de leeftijd waarop hun dochter geslachtsrijp is. Gemiddeld zijn zulke vrouwen dat eerder, en vertonen ze meer risicovol seksueel gedrag.

Training Meer genieten van seks
Training

Training Meer genieten van seks

  • Nog meer genieten van seks, alleen én samen
  • Ontdek jouw seksuele rem en gaspedaal
  • Leer welke seksmythes er zijn, en hoe die jouw plezier in de weg kunnen staan
Bekijk de training
Nu maar
45,-

Amerikaanse onderzoekers hebben nu ontdekt dat alleen al denken aan een afwezige vader een soortgelijk effect heeft. Ze lieten jonge vrouwen schrijven over een keer dat hun vader er niet was, juist toen ze hem nodig hadden. In vergelijking met andere vrouwen dachten zij vervolgens meer aan seks. Hun seksuele normen werden losser, ze verwachtten meer bedpartners te hebben en stonden negatiever tegenover condooms. Dit effect was er niet als ze schreven over hun moeder of een goede vriend, en gold ook niet voor mannen die terugdachten aan een afwezige ouder.

Volgens de onderzoekers is een afwezige vader een signaal voor meisjes dat ze in hun leefomgeving niet kunnen rekenen op mannen voor de verzorging van hun toekomstige kinderen. Het heeft dus weinig zin om het moederschap uit te stellen om te zoeken naar zo’n schaarse zorgzame partner.

The effects of paternal disengagement on women’s sexual decision making: an experimental approach, Journal of Personality and Social Psychology, nog te verschijnen