1. Maak informatie behapbaar

Is je kroost onder de drie jaar? Maak je dan niet te veel zorgen. Met de allerkleinsten hoef je namelijk niet veel te delen. Vaak wennen ze al snel aan een nieuwe situatie. Vanaf een jaar of drie is het wel belangrijk om informatie niet van ze weg te houden. Het is aan de ouders om te bepalen wát ze meekrijgen.

De essentie van opvoeden: een veilige basis voor je kind

De essentie van opvoeden: een veilige basis voor je kind

Probeer ze maar eens bij te houden: de ontelbare kusjes na een val, de nachten dat je ze terug in sl...

Lees verder

Houd je daarbij aan de feiten. Gaat het om zaken die ons allemaal raken? Kijk dan met kinderen vanaf een jaar of acht samen naar het Jeugdjournaal. Niet elke dag, maar op bepaalde momenten. Wanneer er echt nieuws is, bijvoorbeeld. Met pubers kun je hoe dan ook open in gesprek.

2. Beantwoord vragen eerlijk

Kinderen hebben behoefte aan de waarheid. Relativeer die wel: ‘Ja, wij kunnen ook ziek worden, maar een heleboel mensen worden ook weer beter.’ Toch is het belangrijk niet te over-relativeren en emoties er te laten zijn. Is je kind boos of verdrietig? Baal dan even mee of houd hem vast en zeg gewoon eens: ‘Ik hoor je en ik snap het.’

3. Houd in de gaten wat we zelf over de situatie bespreken

Kinderen krijgen verrassend veel mee van wat we zeggen. De kunst is dus zelf niet te negatief te praten over de situatie. Dat nemen ze over, ze worden er angstig van of trekken de informatie uit zijn verband.

4. Houd vinger aan de pols

Lijkt je kind zorgeloos om te gaan met de situatie? Dat betekent niet automatisch dat hij geen vragen heeft. Controleer dit op een indirecte manier. Tijdens het spelen bijvoorbeeld, of tijdens de afwas. Vlak voor bedtijd is een minder goed idee: zeker gevoelige kinderen zijn dan niet meer in staat om te slapen.

5. Wees eerlijk als je het zelf even moeilijk hebt

Onbewust brengen we van alles over aan onze kinderen; zorgen, frustraties en spanningen over bijvoorbeeld financiën en dierbaren. Hoe gevoeliger je kind is, hoe meer hij oppikt hoe jij je voelt. Het is daarom belangrijk om eerlijk te zijn als je het zelf even moeilijk hebt, maar óók je vertrouwen uit te spreken dat het weer goedkomt.

Training Positief opvoeden voor puberouders
Training

Training Positief opvoeden voor puberouders

  • Positief contact maken met je kind
  • Omgaan met je eigen emoties én die van je kind
  • Afspraken maken en grenzen stellen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

6. Geef jezelf én je kind de ruimte voor emoties

Ontplof je een keer? Dat mag. Wees niet te streng voor jezelf. Het allerbelangrijkste: geef jezelf en je kind de ruimte voor emoties. Wegstoppen werkt niet: elke emotie die je te veel vastzet, grijpt zich vast in je lijf. Bij kinderen komt het er dan opeens heel hard uit, vaak met heftige veranderingen in gedrag. Soms helpt het om te zeggen: ‘Huil maar even’.

7. Zet een uitraasmoment op de kookwekker

Even flink op papier krassen is een goede manier om boosheid en energie eruit te krijgen. Laat je kind de storm in zijn hoofd maar eens tekenen. Een ‘uitraasmoment’ helpt ook, maar kap het tijdig af door een kookwekker te zetten.