4 tips om beter te communiceren over seks

Praten over seks is belangrijk om van seks een nóg intiemere ervaring te maken. Praat u voldoende met uw partner over seks? Lees de tips voor betere communicatie tussen de lakens.
  1. Paren die al jaren samen zijn, moeten misschien lachen bij de gedachte dat ze sexy dingen zouden zeggen of hun kleren op een verleidelijke manier zouden uit doen. Maar misschien is het toch niet zo’n slecht idee om het eens te proberen. Begin niet meteen met jarretels en naaldhakken, maar verlaag bijvoorbeeld het tempo eens. Als je het wat langzamer aan doet (of eigenlijk: uitdoet), wordt er bijna automatisch ook erotische spanning opgebouwd.
  2. Wanneer je geen of foutieve feedback geeft omdat je het anders zielig vindt voor je partner, heb je uiteindelijk alleen maar jezelf. Zo kan het wegduwen van de hand van je partner verwarrend zijn. Misschien vindt jij het duidelijk dat je zijn/haar handen van je tepels weghaalde omdat hij/zij te hard kneep, maar hij/zij kan denken jij wilt dat je tepels helemaal niet meer gestreeld worden….
  3. Het komt vaak voor dat de ene partner iets anders wil proberen, maar dat de ander daar niets van wil weten. Veel van die dingen zullen niet gauw werkelijkheid worden (bijvoorbeeld een trio of vrijen op het dak), maar andere dingen zijn meer een kwestie van smaak. Natuurlijk moet je geen dingen doen die je afschuwelijk vindt, maar het is ook niet goed domweg nee te zeggen zonder uit te leggen waarom niet. Probeer dingen vriendelijk te bespreken, bijvoorbeeld tijdens een etentje.
  4. Hoe duidelijker de feedback, hoe beter het resultaat. Je kunt natuurlijk glimlachen en zeggen dat het geweldig was, maar beter is het om duidelijk aan te geven wát er zo geweldig was. Als hij/zij een houding koos die jij geweldig vond, kun je dat aangeven en zeggen dat je het nog wel eens zo zou willen doen. Anders is het misschien eenmalig, en dat zou zonde zijn.
  5. Je kunt niet iets nieuws proberen als je het niet voorstelt, maar als je hem/haar tijdens het vrijen overvalt, kan het bedreigend zijn. Seksuele experimenten kun je het beste buiten de slaapkamer aan de orde brengen. In een relaxte omgeving is het makkelijker om samen een beslissing te nemen.

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Affaire met getrouwde man kost me mijn zelfvertrouwen

Lees verder
Blog

Zo wapen je je tegen narcisme op de werkvloer

Werk je voor of samen met een manipulatief persoon? Laat je je zelfvertrouwen door hem of haar onder...

Lees verder
Advies

Hoe krijg ik meer zin in seks?

Lees verder
Artikel

Wat gebeurde er deze maand in 1973?Homoseksualiteit geen ziekte meer

Lees verder
Artikel

de wellustige sekse

Lees verder
Advies

Ik kan dat rotverhaal niet uit mijn hoofd zetten

Lees verder
Artikel

Seks in jongerenbladen

Lees verder
Artikel

Vrijen met vertrouwen

Lees verder