Bij wie huil je uit als het gewoon te veel regent in een maand? Op wie val je terug als er verhuisd moet worden of een kind opgevangen? Wie bezorgt je soep als je ziek bent, wie inspirerende ideeën? Met welke mensen wil je uitgebreid koken en lang natafelen?

Training

Training Houd me vast (voor jou en je partner)

  • Leer elkaar écht te zien en begrijpen
  • Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
  • Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
  • Met het boek Houd me vast van Sue Johnson
Bekijk de training
Nu maar
€ 175,-

Als je het de veertiger Sarena vraagt – en dat hebben de Britse sociologen Liz Spencer en Ray Pahl gedaan – dan doemen haar vriendinnen op als het nooit verzakkende fundament van haar leven. Zoekt ze steun, dan belt ze haar jeugdvriendin Sarah.

Laatst nog midden in de nacht, toen ze net te horen had gekregen dat haar moeder kanker had. Heeft ze oppas nodig voor haar kleuter, dan gaat ze naar Felice. Deze vriendin is als een tweede moeder voor haar zoon en Sarena heeft haar gevraagd voogd voor hem te zijn, mocht haarzelf ooit iets overkomen. Met vriendin Esther kan Sarena zo lezen en schrijven dat ze die bijna als een zus beschouwt.

Het is niet dat familie helemaal geen rol meer speelt in het leven van Sarena. Maar het is zoals door meer deelnemers aan dit grondige, kwalitatieve onderzoek onder zestig Britten werd verwoord: ‘Ik kan me niet echt vinden in de gangbare definitie van familie als alleen mensen met wie je verbonden bent door een bloedband of huwelijk. Ik heb ook een zelfgekozen familie, en dat zijn mijn vrienden.’

Log in om verder te lezen.