Bij wie huil je uit als het gewoon te veel regent in een maand? Op wie val je terug als er verhuisd moet worden of een kind opgevangen? Wie bezorgt je soep als je ziek bent, wie inspirerende ideeën? Met welke mensen wil je uitgebreid koken en lang natafelen?

Hoera! We bestaan 40 jaar

En dat vieren we met winacties en gratis downloads, 40 dagen lang. Feest je mee?

Ja, ik feest mee

Als je het de veertiger Sarena vraagt – en dat hebben de Britse sociologen Liz Spencer en Ray Pahl gedaan – dan doemen haar vriendinnen op als het nooit verzakkende fundament van haar leven. Zoekt ze steun, dan belt ze haar jeugdvriendin Sarah.

Laatst nog midden in de nacht, toen ze net te horen had gekregen dat haar moeder kanker had. Heeft ze oppas nodig voor haar kleuter, dan gaat ze naar Felice. Deze vriendin is als een tweede moeder voor haar zoon en Sarena heeft haar gevraagd voogd voor hem te zijn, mocht haarzelf ooit iets overkomen. Met vriendin Esther kan Sarena zo lezen en schrijven dat ze die bijna als een zus beschouwt.

Het is niet dat familie helemaal geen rol meer speelt in het leven van Sarena. Maar het is zoals door meer deelnemers aan dit grondige, kwalitatieve onderzoek onder zestig Britten werd verwoord: ‘Ik kan me niet echt vinden in de gangbare definitie van familie als alleen mensen met wie je verbonden bent door een bloedband of huwelijk. Ik heb ook een zelfgekozen familie, en dat zijn mijn vrienden.’

Log in om verder te lezen.