1. Je leert eenvoudige trucs om je gedrag te veranderen

Gedragsdeskundige Ayelet Fishbach geeft veel lifehacks, zoals: verander de omstandigheden waarin je ongewenst gedrag laat zien. Haal bijvoorbeeld de snoeptrommel weg en zet een bak snoeptomaatjes op het aanrecht. Ook de betekenis van iets veranderen is zo’n simpele truc: als je de betekenis van een donut verandert van iets smakelijks in iets schadelijks, heb je er meteen al minder zin in.

2. Je leert haalbare doelen te stellen

Je kunt als doel hebben om een paar pond af te vallen, maar als je je tegelijkertijd opgeeft voor een workshop macarons maken, dan gaat dat niet werken. Kortom: waak voor concurrerende doelen die het je moeilijk maken. Formuleer je doelen bovendien vooral positief, dan ben je blij met iedere stap vooruit.

3. Je gaat speelser in het leven staan

Iets doen omdat je denkt dat het goed voor je is, motiveert minder dan iets doen omdat je het leuk vindt. Zo gingen meer mensen wandelen toen het werd gekoppeld aan het spel Pokémon Go. Dat werkt ook goed bij kinderen. Als je iets zegt als: ‘Van groenten eten word je groot en sterk,’ impliceer je dat groenten niet lekker zijn. Terwijl worteltjes met yoghurtdip als een fijne snack voelt. Huiswerk maken? Dat wordt leuker met vrolijk gekleurde pennen.

Ayelet Fishbach, Get it done. Verrassende lessen uit de wetenschap over motivatie en je doelen bereiken zonder stress, Volt, € 22,50