Liefde

1. Kies een partner die op je lijkt. Stellen met dezelfde waarden, achtergrond en interesses leven makkelijker samen.

Zo maak je een anti-bucketlist

Zo maak je een anti-bucketlist

Het is aangetoond: minderen is goed voor ons geluksgevoel. En toch doen we het niet. Zo lukt het wé...

Lees verder

2. Vriendschap is net zo belangrijk als romantiek. De passie van het begin houdt op een gegeven moment op. Trouw dus met iemand voor wie je liefde én een diepe vriendschap voelt.

3. Houd geen score bij. Denk er niet over na of de ander evenveel voor je doet. Een relatie vaart er wel bij wanneer beide partners meer proberen te geven dan te krijgen.

4. Praat met elkaar. Voer gesprekken over dingen die ertoe doen, anders groei je uit elkaar.

5. Toon toewijding aan je partner én aan je relatie. Wie inziet dat liefde meer is dan de onmiddellijke behoeftes van beide partners, blijft minder snel hangen in conflicten.

Werk

6. Doe iets wat je leuk vindt en kijk niet naar het salaris. Werk beslaat een groot deel van het leven. Je tijd op een prettige manier doorbrengen is waardevoller dan veel geld kunnen uitgeven aan materiële zaken. Ook een hoge status kan hier niet tegenop.

7. Niet de luxe van een fijne baan? Blijf openstaan voor je droombaan. Vroeg of laat dient deze zich aan. Als er een kans voorbijkomt, grijp haar met beide handen aan. Ze zou weleens eenmalig kunnen zijn.

8. Een nare periode op het werk? Maak er het beste van! Overal kun je ervaring opdoen, ook in een baan die niet bevalt. Zie die ervaring als een verrijking. Veel ouderen uit het onderzoek zeiden dat ze juist van vervelende banen veel hadden geleerd.

9. EQ is het allerbelangrijkste. Werk aan je sociale vaardigheden. Wie goed met mensen kan omgaan, ziet meer deuren opengaan dan iemand die alleen vakinhoudelijk sterk is.

10. Iedereen heeft autonomie nodig. Tevredenheid over het werk hangt direct samen met de mate waarin iemand zijn bezigheden zelf kan indelen. Probeer het voor elkaar te krijgen dat je je kunt bezighouden met de dingen die je het meest interesseren, zonder al te veel controle van bovenaf.

Worden je psychologische basisbehoeften vervuld?
TEST
Doe de test »

Worden je psychologische basisbehoeften vervuld?

Opvoeden

11. Tijd is het allerbelangrijkste. Breng zoveel mogelijk tijd door met je kinderen; het brengt je dichter bij elkaar. Dat geldt niet alleen voor uitjes, maar ook voor dagelijkse dingen zoals de was doen en de tuin schoffelen.

12. Het is normaal een favoriet te hebben, maar laat het niet merken. Doe je dat wel, dan heeft dat allerlei vervelende gevolgen voor de dynamiek in het gezin.

13. Sla kinderen niet. Slaan verstoort de vertrouwensband. Discipline bijbrengen kan ook op een liefhebbende, respectvolle manier.

14. Vermijd te allen tijde een breuk. Een breuk maakt ongelukkig als ouder. Liever compromissen sluiten dan een kind nooit meer zien.

15. Kinderen zijn voor het leven. Realiseer je dat de beslissingen die je neemt als ze jong zijn, effect hebben op de band die je met ze hebt als ze straks volwassen zijn.

Fijn oud worden

16. Oud zijn is leuker dan gedacht. Verspil geen kostbare tijd aan zorgen over ouder worden. Zie het niet als het einde maar als een spannende nieuwe fase met nieuwe mogelijkheden en leermomenten.

17. Leef nu alsof je je lichaam honderd jaar nodig hebt. Roken, alcohol, junkfood: ze kunnen het leven verkorten, maar de kans is nog groter dat ze je op jongere leeftijd al chronische ziektes bezorgen.

18. Denk niet aan de dood. Als de dood zich aandient, is het vroeg genoeg, zeggen ouderen uit het onderzoek. Eerder is zonde van de tijd.

19. Blijf verbonden met anderen. Houd het spook van de eenzaamheid buiten de deur. Sta open voor nieuwe contacten: ga naar cursussen of andere plekken waar je mensen kunt ontmoeten.

Training Leer loslaten
Training

Training Leer loslaten

  • Leer accepteren in plaats van vechten
  • Leer de controle los te laten
  • Leer te leven volgens je waarden
Bekijk de training
Nu maar
79,-

20. Bedenk waar je op oudere leeftijd wilt wonen. Een verzorgingstehuis klinkt afschrikwekkend, maar vaak zijn ouderen er gelukkiger dan wanneer ze afgezonderd leven van leeftijdsgenoten.

Geluk

21. Leef alsof je weinig tijd hebt. Doe de dingen die je echt graag wilt, meteen. Anders komt het er misschien niet van; het leven is namelijk echt heel kort.

22. Besluit gewoon: ik ben gelukkig. Moeilijkheden en narigheid maak je sowieso mee, maar laat daar je geluk niet van afhangen. Wees gelukkig ondanks vervelende gebeurtenissen door te focussen op de goede kanten van het leven.

23. Piekeren = tijdverlies. Urenlang malen over allerlei rampscenario’s is zonde van de tijd. Accepteer wat je niet kunt veranderen en richt je op het hier en nu. Bereid je praktisch voor op een lastige situatie. Bijvoorbeeld: schrijf die speech helemaal uit als je bang bent dat je straks zult dichtklappen voor publiek.

24. Denk klein. Een villa, een geliefde, een kind: al dat soort grote dingen leveren niet per definitie een tevreden gevoel op. Wél dat lekkere kopje koffie als je net uit bed komt, of de hond die achter zijn eigen staart aan zit. Je hoeft het alleen maar te zien.

25. Geloof ergens in. Het hoeft niet per se een god te zijn – hoewel lid zijn van een kerkgenootschap veel sociale steun met zich meebrengt. Wie zich verbonden voelt met het hogere, kan beter omgaan met tegenslag.