Steven Hayes: ‘Er is niks mis met negatieve gevoelens’

Toen hij stopte met vechten tegen zijn paniekaanvallen knapte psycholoog Steven Hayes zienderogen op. Het stimuleerde hem tot de ontwikkeling van act, een inmiddels wereldberoemde psychotherapie. Hayes’ uitgangspunt: ‘Negatieve gedachten moet je aandacht geven, ze zijn een teken dat je springlevend bent.’

Het begon allemaal met zijn eigen paniekaanvallen. De eerste had hij op zijn 29ste, tijdens een vergadering op zijn werk. Steven Hayes was aanstormend talent aan de Greensboro universiteit in North Carolina, waar hij het al had geschopt tot assistent-psychologieprofessor. De vergadering van die middag verliep nogal heftig: de collega’s waren verwikkeld in een felle discussie. Toen Hayes zijn standpunt naar voren wilde brengen, gebeurde er iets raars: opeens kwam er geen geluid meer uit zijn mond. Zweetdruppels parelden op zijn voorhoofd, zijn hart klopte in zijn keel, hij dacht dat hij een hartaanval had.

Na die eerste keer was het hek van de dam. Hayes had steeds vaker een paniekaanval, ook als hij college moest geven, of tijdens het boodschappen doen, of in restaurants. Als psychotherapeut moest hij nu zelf in therapie, maar resultaat bleef uit. Na drie jaar begon er langzaam iets te dagen: als hij niet meer probeerde van zijn paniekaanvallen af te komen maar ze juist accepteerde, namen ze af in intensiteit en frequentie. En voilà, hij had een nieuwe vorm van psychotherapie ontdekt. Zo ontstond in de jaren tachtig de Acceptatie en Commitment Therapie (act).

Hayes (61) vertelt het allemaal met een meeslepende gedrevenheid: grote ogen,

Log in om verder te lezen.
auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Neurofeedback als oplossing voor adhd

Je adhd onder controle krijgen zonder medicijnen. Het lukte Heidi (32) dankzij neurofeedback, een me...

Lees verder
Artikel

Coach worden, zo doe je dat

Wil jij coach worden? Anne de Jong - psycholoog, coach en eigenaar van opleidingsinstituut NONONS - ...

Lees verder
Artikel

Geluksjacht

Lees verder
Artikel

Praten over gewicht maakt dikker

Lees verder
Artikel

‘Bij elk vlekje denk ik gelijk aan kanker’

Lees verder
Artikel

Sorry, het waren mijn hersenen

Lees verder
Artikel

Hoe vrij zijn we eigenlijk?

Lees verder
Artikel

Gewiegd worden blíjft fijn

Lees verder