­James Fallon: ‘Psychopathie zit in mijn familie – en in mij’

Toen hij zijn genetisch profiel liet onderzoeken deed neurowetenschapper ­James Fallon (65) een bizarre ontdekking. Zijn brein lijkt in grote mate op dat van een psychopaat. Hij wist al dat hij het heerlijk vindt om mensen te manipuleren. Maar hoe kan het dat hij nooit aan het moorden is geslagen?

Bij toeval kwam hij erachter, zes jaar geleden. Als hoogleraar neuro­wetenschappen aan de universiteit van California deed James (‘Jim’) Fallon (65) al langer onderzoek naar allerlei psychische stoornissen, maar nu wilde hij ook wel eens uitzoeken hoe het zat met zijn eigen gezin. Vooral was hij benieuwd of zijn vrouw en drie kinderen een verhoogde kans hadden op de ziekte van Alzheimer. Die aandoening komt namelijk nogal veel voor aan zijn vrouws kant. Dus liet hij hersenscans maken van hemzelf en zijn vrouw en kinderen, en vroeg hij het medisch laboratorium de genetische profielen van zijn gezin in kaart te brengen. Er zou niet alleen naar alzheimer worden gekeken, maar voor de zekerheid ook naar allerlei andere aandoeningen, waaronder psychopathie.

Met Fallons vrouw en kinderen bleek alles in orde te zijn. Zo niet met hem: bij het kijken naar emo­tionele en niet-emotionele foto’s kwamen Fallons hersenreacties exact overeen met die van psycho­paten. ‘Ik wilde het eerst niet geloven,’ zegt Fallon over het moment dat hij zijn eigen scanresultaten onder ogen kreeg. ‘Op dat moment was ik net bezig hersenscans van een stel psychopathische moordenaars te bestuderen, dus ik wist precies hoe het hersenbeeld van psychopaten eruitziet. De

Log in om verder te lezen.
auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Psychopaat zoekt soortgenoot

Lees verder
Artikel

Stress? Zo voorkom je een burn-out

Wanneer heb je zoveel stress dat een burn-out op de loer ligt? Herken de symptomen op tijd, zodat he...

Lees verder
Artikel

Kinderen, psychopaten en verslaafden

Lees verder
Artikel

Psychopathie Checklist

Lees verder
Artikel

Econoom denkt anders

Lees verder
Artikel

David Bernstein ‘Psychopaten zijn ook gewoon mensen’

Lees verder
Artikel

‘Ik wil mama steken, met een mes’

Lees verder
Artikel

Onze duistere kant

Lees verder