­James Fallon: ‘Psychopathie zit in mijn familie – en in mij’

Toen hij zijn genetisch profiel liet onderzoeken deed neurowetenschapper ­James Fallon (65) een bizarre ontdekking. Zijn brein lijkt in grote mate op dat van een psychopaat. Hij wist al dat hij het heerlijk vindt om mensen te manipuleren. Maar hoe kan het dat hij nooit aan het moorden is geslagen?

Bij toeval kwam hij erachter, zes jaar geleden. Als hoogleraar neuro­wetenschappen aan de universiteit van California deed James (‘Jim’) Fallon (65) al langer onderzoek naar allerlei psychische stoornissen, maar nu wilde hij ook wel eens uitzoeken hoe het zat met zijn eigen gezin. Vooral was hij benieuwd of zijn vrouw en drie kinderen een verhoogde kans hadden op de ziekte van Alzheimer. Die aandoening komt namelijk nogal veel voor aan zijn vrouws kant. Dus liet hij hersenscans maken van hemzelf en zijn vrouw en kinderen, en vroeg hij het medisch laboratorium de genetische profielen van zijn gezin in kaart te brengen. Er zou niet alleen naar alzheimer worden gekeken, maar voor de zekerheid ook naar allerlei andere aandoeningen, waaronder psychopathie.

Met Fallons vrouw en kinderen bleek alles in orde te zijn. Zo niet met hem: bij het kijken naar emo­tionele en niet-emotionele foto’s kwamen Fallons hersenreacties exact overeen met die van psycho­paten. ‘Ik wilde het eerst niet geloven,’ zegt Fallon over het moment dat hij zijn eigen scanresultaten onder ogen kreeg. ‘Op dat moment was ik net bezig hersenscans van een stel psychopathische moordenaars te bestuderen, dus ik wist precies hoe het hersenbeeld van psychopaten eruitziet. De

Log in om verder te lezen.
auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Herken de boosaardige trekjes in anderen (en uzelf) – 1

Zwelgen in eigenliefde, gemene grappen maken, manipuleren om je zin te krijgen. Het zijn de zwarte r...

Lees verder
Artikel

Zo help je een hooggevoelig kind

Volledig van slag door het geluid van de stofzuiger, de stukjes in de pindakaas of een kriebelend la...

Lees verder
Artikel

Psychopathie is breinafwijking

Lees verder
Artikel

Onze duistere kant

Lees verder
Artikel

Magneettherapie voor psychopaten

Lees verder
Artikel

Lekker even gewetenloos

Lees verder
Artikel

‘Ik wil mama steken, met een mes’

Lees verder
Artikel

Herken de boosaardige trekjes in anderen (en uzelf) – 2

Lees verder