De vraag

Nog steeds faalangst voor mijn rijexamen

Beste Arjan van Dam,
Ik heb mijn hele leven al last van 'motorische' faalangst. Zo gaat het bijvoorbeeld bij autorijles steeds mis bij het rijexamen. Ik ben met grote tussenpozen zes keer afgereden, terwijl ik wel meteen het theorie-examen haalde. Ik heb al vele honderden lessen gehad, maar het afrijden gaat steeds slechter t/m volledige black-outs. Heeft u een tip hoe ik hier van af kan komen? Ik ben al 60 jaar!
Groeten van Afrijdertje

Het advies

Expert

Arjan van Dam

Faalangst

Beste Afrijdertje,
Prestaties lijden inderdaad onder een te hoge spanning, maar te weinig spanning is ook niet goed. Je kunt prestaties en spanning vergelijken met een berg, de helling op helpt de spanning om betere (hogere) prestaties te leveren. Als je op de top van de berg bent is de spanning optimaal en lever je de beste prestatie. Als je dan nog meer spanning krijgt ga je over je top heen en nemen je prestaties af.

Dat het steeds slechter gaat is niet verwonderlijk, want de spanning wordt elke keer dat je moet afrijden hoger. Er ligt steeds meer druk op een examen omdat het veel negatieve consequenties (tijd, geld, weer geen rijbewijs etc.) heeft als je het niet haalt. Door de steeds hogere spanning nemen je prestaties eerder af dan toe.

Wat kun je hier aan doen? In ieder geval zorgen dat je minder gespannen bent voor een rijexamen. Bijvoorbeeld door een ontspanningsoefening te doen, mediteren of je huisarts om een kalmeringsmiddel of beta-blocker vragen. Je spanning verlagen heeft vooral zin als je tijdens de lessen prima rijdt maar op het examen helemaal blokkeert door de spanning.

Maar er is nog een ontsnappingsroute: veel blijven oefenen. Bij taken die je moeilijk vindt ben je veel eerder op je optimale punt. Met andere woorden als je iets moeilijk vindt kun je minder spanning verdragen en lijden je prestaties eerder onder de spanning. Als je veel oefent wordt de taak ook makkelijker voor je en nemen je prestaties toe, maar blijft de spanning ook langer een positief effect hebben op je prestaties. Je kan door heel veel oefenen steeds beter met spanning omgaan.

vriendelijke groet,
Arjan van Dam


  • Arjan van Dam (1970) is psycholoog/trainer. Een thema wat hem erg boeit is dat mensen die willen leren beter presteren dan mensen die alleen willen presteren. Een belangrijke sleutel blijkt te liggen in hoe we tegen fouten aankijken. Zien we die als falen of als een leermoment? Hij geeft trainingen op het gebied van motivatie en doceert psychologie.

    Neem een kijk op zijn website: www.fidare.nl, hier kun je ook artikelen over zijn boek vinden: Arjan van Dam, De kunst van het falen, Ambo
Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Niet in het stuur knijpen

Redacteur Anne Pek neemt rijles tegen rijangst
Lees verder
Artikel

Niet in het stuur knijpen

Redacteur Anne Pek neemt rijles tegen rijangst
Lees verder
Training

Van angst naar lef

In deze basistraining leer je hoe je dagelijkse angsten overwint en meer lef ontwikkelt. Je leert je...
Lees verder
Training

Van angst naar lef

In deze basistraining leer je hoe je dagelijkse angsten overwint en meer lef ontwikkelt. Je leert je...
Lees verder
Artikel

Help, ik moet bellen

Stel je belangrijke telefoongesprekken vaak uit? Reageer je op gemiste oproepen met een whatsappje o...
Lees verder
Advies

Heb ik faalangst of succesangst?

Lees verder
Advies

De faalangst blijft toeslaan

Lees verder
Artikel

Zo voel je je prettiger in lastige sociale situaties

Ja, je kunt ook thuis op de bank blijven zitten. Maar dat maakt het de volgende keer nog lastiger om...
Lees verder
Verhaal

Ex Jehovah’s Getuigen Frances: ‘Ik kon niet langer zwijg...

Ze groeide op bij de Jehovah’s Getuigen, net als haar man, kinderen en beste vrienden. Maar een pa...
Lees verder
Artikel

Weg faalangst

Al nerveus als u denkt aan een speech of functioneringsgesprek? Beoordeeld worden roept spanning op....
Lees verder