De vraag

Na de dood van mijn vader ben ik mezelf verloren

Beste Gerrie,
Acht jaar geleden is mijn vader overleden. Ik ben op de dag van zijn overlijden in een dag tijd veranderd van een spontane, speelse, enigszins chaotische jonge vrouw, in een rigide persoonlijkheid met bijna obsessieve neigingen tot controle en gevoeligheid voor erkenning en burn-out.

Cognitieve gedragstherapie helpt me niet het hoofd te bieden en mezelf terug te vinden. Ik vermoed dat e.e.a. is terug te vinden in het systeem van herkomst. Weet u wat er aan ten grondslag ligt en wat ervoor nodig is weer wat meer onbevangen in het leven te staan?

met vriendelijke groet,
Manon

Het advies

Expert

Gerrie Reijersen van Buuren

Familie en relaties

Dag Manon,
Mijn oprechte deelneming met het verlies van je vader. Het lijkt een zeer traumatisch gebeurtenis voor je te zijn geweest. Ik weet niet hoe hij is overleden maar die dag gebeurde dé ramp in jouw bestaan. Jouw persoonlijke tsunami.

Het kan met de wijze van overlijden te maken hebben, met de relatie die je met hem had, met anderen van je gezin of gebeurtenissen die impact op jou hadden, met de wijze waarop jij aan hem hebt gegeven (wat niet heeft geholpen noch is gezien) en mogelijk een samenhang van genoemde factoren. Ook kan iets in je verleden door dit overlijden zijn geactiveerd. Iets wat jij niet onder ogen kunt zien, niet alleen dragen kunt.

Ik lees niets over rouwen en het verlies leren dragen. Hoe heb je kunnen rouwen? Hoe draag je die rouw, dit verlies nu?... acht jaar na dato. Met wie kun je samen rouwen, herinneringen ophalen of boos zijn om wat en wie je mist of gemist hebt? Wie geeft je erkenning voor jouw gemis? Is het bespreekbaar met anderen die hem missen of voor jouw dierbaar zijn? Ik wens je dierbare anderen toe die dit samen met jou willen mee- en doormaken. Zoek daarnaast een rouw en/of contextueel therapeut. Bekijk de site www.verlaatverdriet.nl of je herkenning vindt.

Manon, je verlangen onbevangen in het leven te staan, zegt iets over een stukje van jouw wat onbeschadigd is gebleven en zoekt te mogen zijn wie je bent. Dát deel van jouw de ruimte geven om te groeien en ontwikkelen kan als je de pijn, verdriet en boosheid óók een plaats in jouw bestaan kunt geven. Het kan als deze erge gebeurtenis en dit gemis van jou óók een deel van jouw geschiedenis mag zijn, die maakt dat jij bent wie je bent en wordt wie je gaat worden.

Ik wens je dierbaren toe die je nabij willen zijn in dit proces van worden wie je bent én moed dit proces aan te durven gaan.

Vriendelijke groet,
Gerrie

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik schaam me voor mijn schoonouders

Lees verder
Advies

Ik schaam me voor mijn schoonouders

Lees verder
Interview

Schrijver Abdelkader Benali: ‘Geluk ligt niet in de to...

Schrijver Abdelkader Benali (43) heeft flink geworsteld voordat hij zichzelf kon plaatsen en accepte...
Lees verder
Interview

Schrijver Abdelkader Benali: ‘Geluk ligt niet in de to...

Schrijver Abdelkader Benali (43) heeft flink geworsteld voordat hij zichzelf kon plaatsen en accepte...
Lees verder
Artikel

Bemoeizuchtige ma

Als moeder kun je je studerende kind beter loslaten; blijven controleren en verzorgen doet hem of ha...
Lees verder
Artikel

Trage start door oudere broer of zus

Een oudere broer of zus vertraagt de vroege ontwikkeling van het volgende kind. Die conclusie trekke...
Lees verder
Advies

Zal ik peettante blijven?

Lees verder
Verhaal

Help, een nesthanger

Fijn hoor, dat we tegenwoordig zo’n goede band hebben met onze kinderen. Maar daardoor blijven ze ...
Lees verder
Artikel

De angst van de vader

Psychologie Magazine neemt de kenners van het menselijk gedrag mee naar de bioscoop. Deze maand is d...
Lees verder
Advies

Mijn ex wil alleen praten via mijn zoon

Lees verder