De vraag

Mijn vriend is opeens erg afstandelijk

Ik heb een relatie van iets meer dan een jaar. Eerst zei hij altijd dat hij van me hield en dat hij mij nooit meer kwijt wilde. Nu wil hij rust, wil hij minder vaak afspreken en doet hij afstandelijker.

Ik word hier erg onzeker van en ga juist steeds aan hem vragen of ik iets verkeerd heb gedaan en of hij mij nog wel leuk vindt. Eerst gaf hij hier nog wel antwoord op, maar inmiddels wuift hij het weg.

Hij zegt bijna niks meer tegen me. Ik stuur hem e-mails met wat ik voor hem voel en dat het me spijt van mijn gedrag, maar ik krijg bijna geen reactie.

Ik ben heel bang dat ik onze relatie door mijn gedrag helemaal verpest heb. Toch gaat hij niet bij me weg. Kan het weer zo worden als eerst, dat hij weer gek op me is en mij alles toevertrouwt?

Wat kan ik doen om te zorgen dat het weer zo fijn wordt tussen ons als eerst? En hoe kan ik de onrust in mij verminderen zodat het me lukt om hem rust te geven?

Het advies

Ursela van Stekelenburg

Je wilt graag in je relatie investeren door samen als vanouds leuke dingen te gaan doen. Je vriend geeft echter aan dat hij rust wil, gedraagt zich afstandelijker en zoekt nu meer afleiding bij zijn vrienden. Een situatie die jou begrijpelijkerwijs onzeker maakt, die jou een gevoel geeft dat je niet weet waar je aan toe bent. Je vraagt je daarom af wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat het weer zo vertrouwd wordt als vroeger. En, hoe je je innerlijke onrust kunt verminderen, opdat het je lukt hem zijn rust te geven.

Wat erin jouw vriend omgaat, dat is voor mij niet te duiden. Wil hij rust omdat hij privé-problemen heeft en/of wil hij rust omdat hij over jullie relatie twijfelt? Omdat uit zijn handelwijze blijkt dat hij afstand wil nemen, is het een overweging je ‘los’ van hem te maken, je eigen leven te gaan leiden, onafhankelijk van hem. Jouw innerlijke rust is daarbij het uitgangspunt, dáár moet je aan werken. Hoe? Door afleiding te zoeken, door die dingen te doen die goed voor je zijn, waar je plezier aan beleeft en die jou een fijn gevoel geven. Omring je daarnaast met leuke, positief ingestelde mensen die jou willen steunen, met wie je samen op pad kunt gaan. Laat je vriend zijn dingen doen, laat hem de eerste stap zetten, laat hem het initiatief nemen tot een samenzijn.

Of het dan nog zo vertrouwd kan worden als vroeger, dat ligt helaas in de toekomst. Hoe je vriend maar ook hoe jij tegen jullie vriendschap aankijkt, daar moet de tijd overheen gaan. Door nu zelf ook afstand te nemen, ga je de ‘dingen’ wellicht ook op een heel andere manier beleven.

M., laat je zeker niet door angst/onzekerheidsgevoelens leiden, laat je door niets en niemand onzeker maken. Je hebt je goede wil getoond, meer dan dát kun je echt niet doen. Wel kun je ervoor zorgen dat het goed met jóu gaat, met of zonder je vriend. Dát is jouw ‘huiswerk’ voor de komende tijd! Blijf daarom aan je innerlijke rustbalans werken, aan jouw geestelijk welzijn, een welzijn met voldoende vertrouwen in jezelf, onafhankelijk van de gevoelens van jouw vriend voor jou! Daarbij wens ik je zeer veel succes en sterkte toe!

 

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Hij is 33 jaar ouder en ik wil hem niet kwijt

Lees verder
Advies

Hij is 33 jaar ouder en ik wil hem niet kwijt

Lees verder
Verhaal

Onderzoek: Wat heb je aan een coach?

Coachpraktijken schieten als paddestoelen uit de grond. Wat levert coaching nu eigenlijk op? De stan...
Lees verder
Verhaal

Onderzoek: Wat heb je aan een coach?

Coachpraktijken schieten als paddestoelen uit de grond. Wat levert coaching nu eigenlijk op? De stan...
Lees verder
Artikel

Redding voor relaties

Het nieuwe boek van de beroemde relatietherapeute Sue Johnson staat vol met interessant liefdesonder...
Lees verder
Artikel

3 manieren om relaties te verdiepen

Het belangrijkste in ons leven is samen te vatten in twee woorden, zo blijkt uit onderzoek: andere m...
Lees verder
Advies

Moet een partner mogen klagen?

Lees verder
Advies

Ergernissen

Lees verder
Artikel

Sleur sluipt er zomaar in

Routine in relaties lijkt ineens in de mode. Opiniemakers prijzen sleur als pokon voor huwelijksgelu...
Lees verder
Advies

Waarom maak ik het steeds na twee maanden uit?

Lees verder