De vraag

Is mijn ex een narcist?

Geachte heer Derksen,
Ik heb net een korte, maar zéér intensieve relatie achter de rug met een man.

Toen we wat met elkaar kregen bleek hij al een partner te hebben – hij heeft haar steeds voorgelogen en voelde zich daar desgevraagd niet schuldig over. Tijdens de relatie met haar bleek hij al meerdere keren te zijn vreemdgegaan. Hij verweet haar dat ze hem controleerde en was boos op haar, terwijl zij alle redenen had om hem te controleren. Hij kan niet omgaan met mensen die hem begrenzen, wil alles zelf beslissen.

Hij draaide discussies om, draaide het zo dat datgene wat hij zelf deed in mijn schoenen werd geschoven. Of verweet me dingen, dat ging bijvoorbeeld als volgt:
Hij: ‘Je vriendinnen zullen dat niet eerlijk tegen je zeggen.’
Ik: ‘Ik denk dat ze eerlijk naar me zijn’.
Hij (heel boos en schreeuwend): ‘Beticht je mij er nu van dat je vriendinnen oneerlijk zijn?’

Hij was jaloers. Ook heeft hij al regelmatig arbeidsconflicten gehad. Hij huilde soms als hij vond dat er verwijdering was tussen ons, maar dat was ook snel weer over.

Los van al deze punten was onze relatie ook geweldig; hij luisterde zo goed, was geweldig in bed, had humor… Ik heb het idee dat hij een narcist is en ben eigenlijk benieuwd of jij als expert hier ook zo over denkt.

Vriendelijke groet,
LV78

Het advies

Expert

Jan Derksen

Narcisme deskundige

Geachte mevrouw,
Indien ik dit lees en hetgeen je schrijft is correct, denk ik dat deze man naast narcistische trekken vooral psychopathische trekken heeft. Met name bij psychopathische trekken horen leugens, bedriegen, onverantwoordelijke gedrag, arbeidsconflicten, vleierij en charmant doen.

Dieper liggend hebben deze mensen een hechtingsstoornis; ze kunnen (vaak) geen intieme relaties aan en kunnen die zeker niet volhouden. In de gezinsachtergrond zien we vaak trauma’s en verwaarlozing maar er spelen ook biologische en fysiologische factoren mee. Vaak doen ze – zonder dit overigens zelf te beseffen – anderen aan wat hen zelf in het vroege verleden is overkomen.

Volgens narcisme.net zijn dit de symptomen van narcisme:

Op het eerste gezicht lijken mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis charmant, ze hebben gevoel van eigenwaarde en ze hebben veel zelfvertrouwen. Maar ze schieten snel in de verdediging en de zelfkennis gaat meteen verloren onder de grootheidswaanzin. Er is geen spontaniteit, zij kunnen gevoelens niet goed uiten en ze hebben weinig interesse in anderen, zo komen zij ook op anderen over. Het zelfbeeld is vaak zwak en ze vragen continu bevestiging aan anderen. Het zijn erg onzekere mensen, ze hebben moeite met uiterlijke verouderingsverschijnselen en ze willen altijd positief overkomen op anderen.

Dit zal ook als zeer overdreven opgemerkt worden. Ze kunnen hierdoor ook egocentrisch gedrag vertonen en ze denken alleen aan zichzelf en niet aan anderen. De werkelijke gevoelens zullen nooit getoond worden. Als anderen kritiek hebben dan wordt dat niet gewaardeerd, want mensen met narcisme kunnen niet tegen kritiek en ze willen graag bewonderd worden. Ze vinden zichzelf uniek en heel bijzonder, ze willen alleen met gelijken omgaan. Het lijkt dus vrij veel op wat jij mij vertelt.

Met hun charmes komen ze heel ver en maken ze slachtoffers. Mijn advies: het beste is bij ze uit de buurt blijven, want het loopt gegarandeerd slecht af. Mannen die in het begincontact ook wat eigenwijs en onaardig zijn, zijn vaak een betere partij dan de slijmerds, vleiers en charmeurs.

Vriendelijke groet,
Prof. Dr. Jan Derksen

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Het spook van de ontrouw

Volgens Shirley Glass moeten wij emotionele muren bouwen tussen onszelf en aantrekkelijke vrienden e...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Wat kinderdromen je vertellen

De meeste dromen zijn juist géén bedrog. De nachtelijke belevenissen van je kind weerspiegelen zij...

Lees verder
Artikel

Kijk naar mij!

Lees verder
Verhaal

Een ster word je zo

Lees verder
Video

5 vragen over narcisme

Bekijk video
Advies

Vertel ik mijn kinderen over mijn biseksualiteit?

Lees verder
Advies

Ik kan mijn gevoelens niet met mijn man delen

Lees verder
Advies

Mijn dochter kan niet tegen kritiek

Lees verder