De vraag

Is dit de ware?

Hoe weet ik of mijn partner de ware is?

Antwoord van Jolet:
Om te beginnen: de ideale partner bestaat niet. Ga er maar van uit dat elke partner behalve intimiteit en steun ook ergernis en problemen met zich mee brengt. Beoordeel uw geliefde dus niet al te streng. Troost u met het idee dat u zelf ook niet ideaal hoeft te zijn en dat ook aan u enkele nadelen mogen kleven. Het gaat erom hoe het werkt tussen u beiden. Kijk daarom niet naar de kwaliteit van de partner maar naar de kwaliteit van de relatie die u met elkaar hebt. Hier volgen drie criteria voor een goede relatie.

Het advies

Jolet Plomp

Psychologie

    Drie criteria voor een goede relatie
  1. Om te beginnen is het belangrijk dat de liefdesrelatie het zelfvertrouwen van beide partners verhoogt. Naast het wij-gevoel moeten beiden dus ook een goed ik-gevoel hebben. Het moet dus niet zo zijn dat een van de partners zich in de relatie minderwaardig gaat voelen of ondergeschikt aan de ander.


  2. Een tweede criterium is respect: goed omgaan met de verschillen. Het is de kunst om de karakterverschillen als een gegeven te beschouwen, hoe vervelend ze ook zijn. Als je elkaar eeuwig negatieve eigenschappen blijft verwijten wordt het niet gezellig. Het gaat erom creatieve oplossingen te bedenken waardoor er ruimte is voor beiden om zichzelf te zijn. Juist dat partners elkaars kleinzieligheden kennen en het ongemak ervan met elkaar delen, geeft saamhorigheid.


  3. Het derde criterium is de hoeveelheid aandacht die je elkaar geeft. Haring meenemen omdat je weet dat je partner daar zo van houdt. Vragen hoe het is afgelopen met die werkruzie. Rekening houden met specifieke seksuele wensen. Een passend compliment geven. Nieuwsgierig zijn naar elkaars gedachten en gevoelens. Dit zijn allemaal vormen van aandacht. Hoe meer aandacht er is, hoe warmer de relatie aanvoelt.


vriendelijke groet,
Jolet Plomp

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Stille liefdes

Twaalf procent van alle mensen is op dit moment stiekem verliefd. Negen procent van de gebonden part...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Het nut van een dut

Een middagdutje van 30 tot 60 minuten kan wonderen doen – ook voor oudere kinderen.

Lees verder
Artikel

Liefde op het halve gezicht

Lees verder
Artikel

Chemie van de liefde

Lees verder
Advies

Mijn dominantie helpt mijn relatie om zeep

Lees verder
Artikel

Venus en Mars: Romantiek uit de jaren vijftig

Lees verder
Artikel

Wijsheid achteraf

Lees verder
Advies

Ik ben de discussies over zijn drankgebruik beu

Lees verder