De vraag

Ik wil mijn vriend vertrouwen

Ik heb sinds een jaar een relatie. Ik vind het heel moeilijk om vertrouwen te hebben. Het liefste zou ik alles willen checken: sms, e-mail enz…. Ik ben constant bang dat er iets achter mijn rug om zou kunnen gebeuren. Ik weet wel waar het vandaan komt, maar ik kan het gewoon niet uit mijn hoofd krijgen. Hoe krijg ik vertrouwen in mijn vriend? Hoe krijg ik die gedachtes uit mijn hoofd?

Het advies

Ursela van Stekelenburg

Een (eventuele) nare ervaring kan inderdaad leiden tot angst, tot een gebrek aan vertrouwen. Het is heel goed dat je je daarvan bewust bent en dat je die vicieuze cirkel van ‘negatieve’ gedachten wilt doorbreken, dat je die uitdaging wilt aangaan. Hoe kun je dat nu het beste doen?

Beheersen van gedachtestromen
Begin bij jouw gedachtestromen, zie deze te beheersen middels de RET-filosofie. Stel je ‘irrationele’ gedachten ter discussie en vervang ze door rationele beschouwingen, door je gedachten vanuit de empirische, pragmatische en filosofische invalshoek te bekijken. Leer ze uit het hoofd of zet ze op een briefje, een briefje dat je altijd ter hand hebt als je weer eens wordt ‘overvallen’ door jouw gedachten.

1. Empirische invalshoek: een verzameling van feiten om de juistheid van je gedachten te onderzoeken.

  • Als ik naar de feiten kijk, wat wijst dan op een mogelijke ontrouw van mijn relatie. Op welke ‘onvolkomenheden’ heb ik hem/haar kunnen betrappen?
  • Hoe groot is de kans dat dát ook daadwerkelijk gebeurt?

 

2. Pragmatische invalshoek: een ‘extra’ check om na te gaan in hoeverre jouw ideeën bevorderlijk zijn voor een positieve ontwikkeling.

  • In hoeverre leiden mijn gedachten tot een optimale relatie? Werken deze gedachten juist niet averechts?
  • Vergroot mijn instelling niet juist een verslechtering van onze verstandhouding?

3. Filosofische invalshoek: een beschouwing van jouw oordeel over de wereld waarin wij leven.

  • Stel dat in het meest negatieve geval mijn vrees wordt bewaarheid, wat dan? Is dat dan het meest rampzalige wat mij kan overkomen?

Vergroot je zelfvertrouwen
Vergroot je zelfvertrouwen door naar jouw positieve eigenschappen te kijken, door ze bij herhaling op te sommen. Wees gelukkig met jezelf, stel je minder emotioneel afhankelijk op van je relatie. Dit door een leven te leiden waarmee jij happy bent, met werk/studie, vrienden die jou gelukkig stemmen. Door je meer op je emotionele welzijn te richten, op je innerlijke balans zul je meer positieve gevoelens van geluk en tevredenheid ervaren, gevoelens die jouw relatie en het vertrouwen daarin zeker ten goede zullen komen. Begin daarom met die weg te bewandelen (als je dat nog niet hebt mogen doen) en die dingen te doen waar jij om geeft.

  • Praat met je relatie over jouw angst, laat hem/haar zijn liefde voor jou bevestigen.
  • Lees ook eens mijn advies aan Atwt door (Ga ik door met mijn overspelige partner?), dit voor het geval ontrouw eventueel in jullie relatie een rol speelt.

Syl, met gedachtesturing, zelfvertrouwen, afleiding, je innerlijke Geluk en een openhartige communicatie/verstandhouding lukt het jou zeker ‘die gedachten uit je hoofd’ te zetten. Succes en heel veel happiness met je relatie gewenst!

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Mijn stiefzoon wil mij niet zien, wat nu?

Lees verder
Column

Verbeeldingskracht

Arwen is bang, want er zit een krokodil in onze kamer. Het dier kruipt op haar af, zwaait met zijn k...

Lees verder
Column

‘Je bent de eerste therapeut die ons wegstuurt’

Lees verder
Artikel

3 manieren om relaties te verdiepen

Lees verder
Advies

Blijf ik bij mijn Turkse man?

Lees verder
Advies

Mijn zoon krijgt maar geen relatie

Lees verder
Artikel

Vertrouwen, het basisingrediënt van elke hechte relatie

Lees verder
Artikel

Het spook van de ontrouw

Lees verder