De vraag

Ik wil mijn vriend vertrouwen

Ik heb sinds een jaar een relatie. Ik vind het heel moeilijk om vertrouwen te hebben. Het liefste zou ik alles willen checken: sms, e-mail enz…. Ik ben constant bang dat er iets achter mijn rug om zou kunnen gebeuren. Ik weet wel waar het vandaan komt, maar ik kan het gewoon niet uit mijn hoofd krijgen. Hoe krijg ik vertrouwen in mijn vriend? Hoe krijg ik die gedachtes uit mijn hoofd?

Het advies

Ursela van Stekelenburg

Een (eventuele) nare ervaring kan inderdaad leiden tot angst, tot een gebrek aan vertrouwen. Het is heel goed dat je je daarvan bewust bent en dat je die vicieuze cirkel van ‘negatieve’ gedachten wilt doorbreken, dat je die uitdaging wilt aangaan. Hoe kun je dat nu het beste doen?

Beheersen van gedachtestromen
Begin bij jouw gedachtestromen, zie deze te beheersen middels de RET-filosofie. Stel je ‘irrationele’ gedachten ter discussie en vervang ze door rationele beschouwingen, door je gedachten vanuit de empirische, pragmatische en filosofische invalshoek te bekijken. Leer ze uit het hoofd of zet ze op een briefje, een briefje dat je altijd ter hand hebt als je weer eens wordt ‘overvallen’ door jouw gedachten.

1. Empirische invalshoek: een verzameling van feiten om de juistheid van je gedachten te onderzoeken.

  • Als ik naar de feiten kijk, wat wijst dan op een mogelijke ontrouw van mijn relatie. Op welke ‘onvolkomenheden’ heb ik hem/haar kunnen betrappen?
  • Hoe groot is de kans dat dát ook daadwerkelijk gebeurt?

 

2. Pragmatische invalshoek: een ‘extra’ check om na te gaan in hoeverre jouw ideeën bevorderlijk zijn voor een positieve ontwikkeling.

  • In hoeverre leiden mijn gedachten tot een optimale relatie? Werken deze gedachten juist niet averechts?
  • Vergroot mijn instelling niet juist een verslechtering van onze verstandhouding?

3. Filosofische invalshoek: een beschouwing van jouw oordeel over de wereld waarin wij leven.

  • Stel dat in het meest negatieve geval mijn vrees wordt bewaarheid, wat dan? Is dat dan het meest rampzalige wat mij kan overkomen?

Vergroot je zelfvertrouwen
Vergroot je zelfvertrouwen door naar jouw positieve eigenschappen te kijken, door ze bij herhaling op te sommen. Wees gelukkig met jezelf, stel je minder emotioneel afhankelijk op van je relatie. Dit door een leven te leiden waarmee jij happy bent, met werk/studie, vrienden die jou gelukkig stemmen. Door je meer op je emotionele welzijn te richten, op je innerlijke balans zul je meer positieve gevoelens van geluk en tevredenheid ervaren, gevoelens die jouw relatie en het vertrouwen daarin zeker ten goede zullen komen. Begin daarom met die weg te bewandelen (als je dat nog niet hebt mogen doen) en die dingen te doen waar jij om geeft.

  • Praat met je relatie over jouw angst, laat hem/haar zijn liefde voor jou bevestigen.
  • Lees ook eens mijn advies aan Atwt door (Ga ik door met mijn overspelige partner?), dit voor het geval ontrouw eventueel in jullie relatie een rol speelt.

Syl, met gedachtesturing, zelfvertrouwen, afleiding, je innerlijke Geluk en een openhartige communicatie/verstandhouding lukt het jou zeker ‘die gedachten uit je hoofd’ te zetten. Succes en heel veel happiness met je relatie gewenst!

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Mijn vrouw wil steun maar geen advies

Lees verder
Branded content

Niet meer moe, 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Kort

Laat het los, moeders

Vaders zijn meer dan ooit betrokken bij de opvoeding, en toch vinden veel moeders dat ze het beter k...

Lees verder
Advies

‘Onze relatie krijgt maar geen vorm’

Lees verder
Artikel

‘Er mag best meer tegen mij geslijmd worden!’

Lees verder
Advies

Narcistische echtgenoot

Lees verder
Artikel

3 manieren om relaties te verdiepen

Lees verder
Advies

Mijn man bezoekt een prostituee

Lees verder
Kort

Knipperlichtrelatie geeft stress

Lees verder