Ik vind mijn man niet meer zo aantrekkelijk

Mijn man en ik hebben nu bijna 10 jaar een relatie. Ik voel echter dat onze relatie mij (of ons) een beetje ontglipt: ik wil meer delen met mijn man. Over alles eigenlijk. Meer communicatie. Niet elkaar en alles wat we doen als vanzelfsprekend zien. Sommige dingen horen wel als vanzelfsprekend bij hoe het gaat – en ik en hij zijn ook niet van die ‘praters’.

Dat bevalt me aan de ene kant prima, maar het lijkt nu door te slaan naar helemaal niet praten of geen aandacht meer hebben voor elkaar. En de drukte en de gebrekkige communicatie hebben hun weerslag op hoe ik over hem denk (ik vind hem minder aantrekkelijk en leuk dan vroeger) en hoe we tegen elkaar doen (kribbiger, meer kortaf, wat gestrest).

Hoe pak ik dit aan?

Ons advies

De liefde is er kennelijk nog wel voor elkaar; dat blijkt uit de wens meer met hem te willen delen en de ‘liefdesrelatie’ die jullie eerst hadden weer terug te vinden.

In de levensfase waarin jullie zitten heb je het heel druk op veel verschillende gebieden. Thuis kun je dan met je partner vervallen in pure functionele communicatie en omgang – ‘Wie haalt welk kind, wie heeft tijd voor wat’ etc. Elkaar snel en praktisch informeren en dingen checken is aan de orde van de dag. Deze ontwikkeling sluipt erin zonder dat je dat zo bedoelt of in de gaten hebt.

Er is daarnaast nog zoveel meer waar je aandacht aan moet schenken. De persoonlijke relatie raakt ondergesneeuwd door de meer zakelijke relatie als ‘managers van het Gezin’. Het gebeurt haast ieder stel en het betekent dus niet dat je een slechte relatie hebt. Je doet er alleen niets mee en dan slaat de slijtage toe. Logisch dat je je dan voornamelijk nog ergert. Er zijn altijd allerlei verschillen van mening en conflicterende behoeften die een relatie minder soepel maken. Als er dan niet zoveel positiefs tegenover staat gaan die negatieve dingen overheersen.

Wat je misschien ‘prima bevalt’ , zoals je beschrijft, en wellicht je man ook, is dat je relatie nu niet zoveel van je vraagt en je voornamelijk als collega’s de drukte met elkaar opvangt. Het dagelijks leven kost al energie genoeg. Toch moet je ook investeren in je relatie om de basis van jullie samenzijn goed te houden. De ‘kachel’ rookt niet vanzelf, om het maar zo te zeggen.

Probeer heel expliciet, in overleg samen tijd te reserveren. Dat kan een vaste avond zijn of af en toe een weekend, afhankelijk van wat het beste past bij jullie. Het zal nog best onwennig zijn om zomaar tijd met elkaar te hebben. Misschien zie je er haast tegenop, ben je bang dat het niet leuk is, dat je niets tegen elkaar te zeggen hebt. Dat komt vanzelf en ook die ongemakkelijkheid kun je met elkaar delen.

Je gaat pas weer natuurlijker met elkaar in gesprek als je beter op de hoogte bent van elkaars leven; ontwikkelingen op het werk en dingen die je hebt meegemaakt met de kinderen of met vrienden. Praat met je partner over je gevoelens en probeer samen uit de sleur te stappen die je zorgen baart. Succes!

Expert

Susanne Donders

Gezin en relatie

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Het klikt – maar waarom?

Met sommige mensen lijkt het bij de eerste ontmoeting alsof je elkaar al jaren kent. De magie van de...

Lees verder
Branded content

Waarom kunst ons zo raakt

Dans, toneel of een schilderij: als we naar kunst kijken, zijn we geen passieve toeschouwers maar do...

Lees verder
Advies

Hij heeft bijna nooit zin

Ik mis intimiteit bij mijn partner. Hij begint alleen met seks als hij veel zin heeft en dan is het ...

Lees verder
Advies

Verliefd op een andere vrouw

Lees verder
Advies

Mijn man bezoekt kinky chatsites

Lees verder
Artikel

Sleeping apart together

Lees verder
Advies

Ik blijf bij mijn man omwille van de kinderen

Lees verder
Advies

Moet ik nog even doorbijten of met hem breken?

Lees verder
Advies

Mijn man ging vreemd

Lees verder