De vraag

Ik heb geen bodem, geen identiteit

Beste Frans,
Ik heb zeer veel moeite met prikkelverwerking, met name drukte, harde geluiden, meerdere communicatielijntjes. Ik ervaar mensen (lees mannen) als zeer intrusief. Het lukt me niet mijn mechanismen te ontmantelen aangezien ik mijzelf nog steeds moet beschermen.

Mijn voeten zijn gevuld met gas waardoor ik voortdurend kantel, met mijn hoofd tegen de keien sla. Ik heb geen bodem, geen verbinding met de aarde, geen identiteit. De gedragstherapie/inzichtgevende therapie die ik doe werkt niet, want die is gericht op inzicht in gedrag en verandering ervan terwijl er iets ontbreekt aan mijn bron.

Wat raad je me aan als ik toch de drang voel om mezelf te helen, een eenheid te worden. Ik heb een hele sterke behoefte me te verbinden met andere mensen want mijn eerste 40 jaar van mijn leven bracht ik door in eenzaamheid.

groeten van Ree

Het advies

Frans Schalkwijk

Psychoanalyse

Beste Ree,
Wat je schrijft klinkt afschuwelijk eenzaam, maar helaas kan ik je geen raad geven vanuit mijn deskundigheid over afweermechanismen. Zoals jij jezelf beschrijft zou je ook helemaal niet in de weer moeten met het afbreken van afweermechanismen, omdat je dan misschien nog veel minder bodem voelt.

Ik denk dat het vooral belangrijk is gebiedjes op te bouwen waarin het wel goed toeven is, en proberen die gebieden steeds groter te maken. Soms kun je beter werken aan de bouw van een nieuw huis naast het oude, dan trachten het oude huis vanaf de grond af te restaureren. Cognitieve gedragstherapie of steunend/structurerende therapie kan daarbij wel helpen, maar het is altijd een lange weg, wel jaren!
vriendelijke groet,
Frans Schalkwijk


Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Voortaan wind ik er geen doekjes om

Redacteur Marloes Zevenhuizen volgt een cursus feedback geven

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Verhaal

Waarom vriendjes belangrijk zijn

We willen allemaal graag dat onze kinderen gelukkig zijn, maar in hoeverre heb je daar als ouder inv...

Lees verder
Test

Heb je bindingsangst?

Lees verder
Column

Behaagziek

Lees verder
Advies

Hoe kan ik mijn negatieve zelfbeeld loslaten?

Lees verder
Artikel

Bindingsangst

Lees verder
Artikel

Waarom we allemaal weleens eenzaam zijn

Lees verder
Verhaal

Eindeloos alleen

Lees verder