De vraag

Ik heb geen bodem, geen identiteit

Beste Frans,
Ik heb zeer veel moeite met prikkelverwerking, met name drukte, harde geluiden, meerdere communicatielijntjes. Ik ervaar mensen (lees mannen) als zeer intrusief. Het lukt me niet mijn mechanismen te ontmantelen aangezien ik mijzelf nog steeds moet beschermen.

Mijn voeten zijn gevuld met gas waardoor ik voortdurend kantel, met mijn hoofd tegen de keien sla. Ik heb geen bodem, geen verbinding met de aarde, geen identiteit. De gedragstherapie/inzichtgevende therapie die ik doe werkt niet, want die is gericht op inzicht in gedrag en verandering ervan terwijl er iets ontbreekt aan mijn bron.

Wat raad je me aan als ik toch de drang voel om mezelf te helen, een eenheid te worden. Ik heb een hele sterke behoefte me te verbinden met andere mensen want mijn eerste 40 jaar van mijn leven bracht ik door in eenzaamheid.

groeten van Ree

Het advies

Frans Schalkwijk

Psychoanalyse

Beste Ree,
Wat je schrijft klinkt afschuwelijk eenzaam, maar helaas kan ik je geen raad geven vanuit mijn deskundigheid over afweermechanismen. Zoals jij jezelf beschrijft zou je ook helemaal niet in de weer moeten met het afbreken van afweermechanismen, omdat je dan misschien nog veel minder bodem voelt.

Ik denk dat het vooral belangrijk is gebiedjes op te bouwen waarin het wel goed toeven is, en proberen die gebieden steeds groter te maken. Soms kun je beter werken aan de bouw van een nieuw huis naast het oude, dan trachten het oude huis vanaf de grond af te restaureren. Cognitieve gedragstherapie of steunend/structurerende therapie kan daarbij wel helpen, maar het is altijd een lange weg, wel jaren!
vriendelijke groet,
Frans Schalkwijk


Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Lessen in de liefde (5)

Heb je bindingsangst of verlatingsangst? Hoe je vroege jeugd je relaties beïnvloedt

Lees verder
Artikel

Het vakantie-effect

We weten maar al te goed dat reizen een klimaat-keerzijde heeft. Maar hoogleraar sociale psychologie...

Lees verder
Interview

Actrice Romana Vrede: ‘Op het toneel kan ik meer mezelf zijn dan daarbuiten’

Lees verder
Artikel

Waarom we allemaal weleens eenzaam zijn

Lees verder
Advies

Zonder baby op wereldreis?

Lees verder
Advies

Ik zie enorm op tegen een bruiloft

Lees verder
Interview

Eva van der Gucht: ‘Ik vind het steeds fijner dat ik buiten de norm val’

Lees verder
Kort

Vreemde ogen dwingen

Lees verder