‘Het was de dag van het grote jaarlijkse studentenfeest. Er heerste een opgewonden sfeer. De meiden uit mijn studentenhuis waren zich aan het voorbereiden en moesten hard lachen. Maar niemand van hen betrok me in hun plannen of vroeg of ik met hen wilde meerijden.’

De studente was hevig gekwetst, en kon dit gevoel jaren later nog moeiteloos oproepen in een onderzoek van de Amerikaanse sociaal-psycholoog Mark Leary. Hij vroeg aan mensen om een situatie te beschrijven waarin ze zich gekwetst voelden. Gekwetstheid bleek veel voor te komen: 60 procent van de mensen was vaker dan eens per maand gekwetst, en 20 procent minstens een keer per week. Het gevoel kan bovendien heel lang blijven hangen: de meeste genoemde gebeurtenissen hadden zich langer dan een jaar tevoren afgespeeld, sommige zelfs meer dan tien jaar geleden.

Ga zelf maar na wanneer u zich erg gekwetst voelde. Misschien heeft uw moeder lang geleden iets gezegd, of gaat het om een ex van jaren terug. Grote kans dat u, als u de situatie weer oproept, nog steeds een steek van pijn voelt. Van Leary’s proefpersonen voelde 90 procent zich er nog steeds ellendig over en eenderde noemde het gevoel ‘sterk en pijnlijk’.

Juist omdat gekwetstheid

Log in om verder te lezen.